Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sperm Festival nabízí to nejzajímavější ze současné scény elektronické hudby

20. 2. 2006 - PRAHA [Econnect/FKDM]

Na tři desítky umělců a projektů z naší i světové scény elektronické hudby se představí tuto sobotu 25. února na prvním ročníku Sperm Festivalu v pražském klubu Abaton. Na české poměry unikátní a velkoryse pojatý festival nabízí návštěvníkům setkání s tvůrci radikální a progresivní elektronické hudby a také filmovou scénu s projekcí hudebních filmů a videoklipů. Festival pořádá občanské sdružení Fórum kulturní diverzity mladých.

„Cítíte se být unaveni taneční scénou? Taky se vám zdá, že mele z posledního? Ti samí djové, ty samé parties... Není všechno ztracené! Sperm Festival nabízí něco jiného - to nejlepší a nejzajímavější ze současné světové elektronické scény v atraktivním živém podání. Elektronika křížená s post rockem, funkem, soulem, breakcore, minimal techno, turntablismus, clicks'n'cuts, grime ... to vše se sejde v jeden večer pod jednou střechou,“ tvrdí organizátoři festivalu.

Mezi hvězdy festivalu patří The Notwist z Německa, kteří stáli u zrodu kombinace kytarových písniček s elektronikou, zástupce legendárního britského labelu Warp Records Jamie Lidell s vlastním VJem, nekorunováný král breakcoru američan Kid606, zřídka vystupující česká legenda Monika Načeva s novým projektem se scratcherem DJ Five, rakouští Radian se svým originálním pojetím post rocku a pošramocené renomé jejich krajanů Tosca přijde v sólovém vystoupení napravit Rupert Huber.

Svojí druhou, méně tradiční tvář, přijde ukázat i velice oblíbený dýdžej Jeff Milligan z Kanady. Překvapením festivalu se můžou stát Digitonal ze Sheffieldu, kteří kombinují elektroniku všech BPM s akustickými nástroji do působivého celku. Line-up doplní na třech pódiích výběr středoevropské a domácí elektronické scény a známí djs s exkluzivním programem.

Umění s vinylovými kotouči předvedou Nailer v projektu Machine Funck přesahujícím definici „DJ set“ společně s Djem Abu nebo známí DJs Radia 1 Josef Sedloň a Stanzim. Svou netradiční tvář odhalí také známá Nika77, hutné beaty budou dodávat Yukimura a Deus Ex Machina. To vše samozřejmě doplněné o vizuály předních českých VJs jako MIMO-TV, Clad, IgraQ, oRx-Qx a Natur Produkt.

Kromě toho nabídne Sperm Festival lahůdky i pro fanoušky pohyblivých obrázků. Čtvrtým „pódiem“ bude projekt Sperm Cinema který po celou dobu konání festivalu postupně představí filmy, kraťasy českých vizuálních umělců, živé Vjské performance a bloky těch „nej“ klipů.

Projekce odpálí již v osm hodin večer legendární snímek Muž s kinoaparátem (Man With a Movie Camera), černobílý film z roku 1929 ozvučen o více než 70 let později britskou kapelou The Cinematic Orchestra z legendárního labelu Ninja Tune. Režisér Dziga Vertov svým Mužem právem způsobil revoluci v dějinách kinematografie, v novém digitálním kabátě a s elektronikou prodchnutým jazzem par excellence tento klenot uvidíte exkluzivně na velkém plátně.

Následovat budou živé vizuálně-hudební sety od Mimo TV, Moire, 103 Coil a Fisejs, krátké filmy Šimona Šafránka, Jakuba Nepraše nebo bratří Mimů prokládané bloky nejzajímavějších videoklipů poslední doby.

Kromě hudby a filmu na čtyřech pódiích se můžete těšit i na výlet do světa výtvarného umění. Hned u vchodu si to budou ve visuálním souboji laserů s videoartem rozdají Mort2Faim a Dardex z Francie. V rozhlehlých prostorech Abatonu pak natrefíte i na iluminovaný objekt Michala Cimaly nebo se můžete pokusit dotknout světla v interaktivní instalaci Ondřeje Ševčíka Light You Can Touch.

Součástí festivalového „servisu“ pro návštěvníky bude rozsáhlý CD a vinyl shop, teplé jídlo po celou noc a tři pohostinné bary.

Festival navazuje na projekty Live Electronic Sessions pod hlavičkou Muteme, Sperm Cinema, Sperm Evocations a dalších, které představují nejnovější trendy v současné elektronické tvorbě českému publiku. Pořadatelem je občanské sdružení Fórum kulturní diverzity mladých za podpory International Visegrad Fund, British Council, Goethe-Institut Prag, Rakouského kulturního fóra, Kanadské ambasády a Rádia 1.

Line-up: The Notwist /DE, Jamie Lidell /UK, Kid606 /US, Radian /AT, Monika Načeva & DJ Five /CZ, Jeff Milligan (dj set) /CA, Digitonal /UK, Rupert Huber /AT, Bruce McClure (dj set) /UK, Tigrics /HU, The Complainer /PL, Mesterházy (dj set) /HU, Palsecam /PL, Karaoke Tundra & DJ Spinhandz /SK, Floex & Ridina Ahmedová /CZ, Poo /SK, Barbara Idijot /SK, BlueM /SK, Ježíš táhne na Berlín /CZ, Machine Funck /CZ, The Lazy /DE, Michal Mariánek /CZ, Mateřídouška /CZ, Nika 77 (dj set) /CZ, Bomb Mitte Soundsystem (dj set) /DE, Stanzim (dj set) /CZ, Josef Sedloň (dj set) /CZ, Yukimura (dj set) /CZ, Deus Ex Machina (dj set) /CZ, The Decadents (dj set) /CZ


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz