Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Příběh sedláka Rajtera fotografa Ibry Ibrahimoviče získal hlavní cenu v soutěži Czech Press Photo 2003

14. 10. 2003 - Praha [Příběh sedláka Rajtera]

Za fotografie z výstavy "Příběh sedláka Rajtera - od kolektivizace ke globalizaci" pořádané Ekologickým právním servisem získal fotograf Ibra Ibrahimovič hlavní cenu "Křištálové oko" poroty Czech Press Photo 2003. Současně jeho snímky zvítězily také v kategorii Každodenní život.

Fotografický „Příběh sedláka Rajtera - od kolektivizace ke globalizaci“ Ibry Ibrahimoviče popisující dramatický příběh sedlácké rodiny Rajterů, kterým život změnila investice společnosti NEMAK v Havrani u Mostu, a upozorňující na negativní dopady působení nadnárodních společností, získal hlavní cenu - Křišťálové oko - 9. ročníku domácí soutěže novinářské fotografie Czech Press Photo 2003 i první cenu v kategorii „Každodenní život“.

Ekologický právní servis spolu s Ibrou Ibrahimovičem děkuje všem, kteří umožnili vzniku této výstavy, a to zejména rodině Rajterů a nadacím: Open Society Found, Rec & Dancee, Partnership a MOTT foundation.

O fotografiích:

Fotografie Ibry Ibrahimoviče vyprávějí dramatický příběh sedlácké rodiny Rajterů, která se stala obětí komunistické kolektivizace v 50. letech. Po násilném zabrání majetku hospodařili Rajterovi v severních Čechách na poddolované půdě s chemickými závody za zády. Po revoluci se vzchopili a vybudovali nové hospodářství. To je však opět ohroženo: tentokrát investičním záměrem nadnárodní společnosti Nemak.

Výstava není pouze "triviální" obrazovou sondou do života mosteckého sedláka Jana Rajtera, ale slouží také jako výpověď o závažných společenských změnách spojených s rostoucím vlivem nadnárodních společností, které u nás, ale i ve světě právě probíhají a přináší ohrožování lidských práv.

O vzniku vítězného projektu:

Ibra Ibrahimovič se v květnu minulého roku obrátil na Ekologický právní servis (nevládní organizace právníků a studentů práv), která v rámci svého programu „Trade and Environment“ dlouhodobě poskytuje rodině Rajterů komplexní bezplatnou právní pomoc proti nadnárodní společnosti NEMAK s nabídkou vytvoření fotografického seriálu, který by dokumentoval tuto lidskprávní a environmentální kauzu. Na základě dohodnuté spolupráce vznikl unikátní projekt série výstav, které postupně proběhnou po celé České republice.

V současné době jsou vítězné fotografie k vidění v Severočeské vědecké knihovně v Ústí nad Labem.
Další výstavy se uskuteční:

listopad 2003 – v Senátu Parlametu ČR
prosinec 2003 – v Galerii Václava Špály v Praze
leden 2004 – v divadle Husa na provázku v Brně
dále bude výstava putovat např. do Ostravy, Plzně, Českých Budějovic atd.

O autorovi:

Ibra Ibrahimovič (1967) se světu české fotografie představil v roce 1993 seriálem černobílých fotografií „Libkovice, svědomí severu“, věnovaných bourané severočeské obci Libkovice a zápasu tamních lidí o její záchranu.

Snímky se sociální tématikou zůstaly těžištěm jeho práce i v následujících letech, kdy se prostřednictvím fotografie snažil zachytit „zoufale krásnou“ krajinu a prostředí severních Čech.

O soutěži CZECH PRESS PHOTO

Mezinárodní porota vybírala ze 2474 snímků, které zaslalo 202 fotoreportérů žijících v České a ve Slovenské republice. Mezinárodní porota soutěže je složená ze světových žurnalistických špiček z mediálních agentur jako je Reuters, Magnum, Associated Press, Agence France Press.

Více informací o celém projektu naleznete na stránkách: www.sedlakjan.cz

Kontakt:
Ibra Ibrahimovič: 603 157 537
Pavel Franc (Ekologický právní servis) 608 362 596
tel.: 545 575 229, fax: 545 240 012
email: brno@eps.cz


Ekologický právní servis

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz