Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Bono ilustroval dětský příběh Péťa a vlk

13. 10. 2003 - PRAHA [BBC]

- kniha Péťa a vlk -
- kniha Péťa a vlk -

Bono, zpěvák irské skupiny U2 a známý aktivista lobující u světových politiků za odpuštění dluhů třetího světa, v sobě zřejmě objevil nový talent. Společně se svými dcerami ilustroval známý dětský příběh Péťa a vlk, který zhudebnil ruský skladatel Sergej Prokofjev.

Samotná Prokofjevova hudba také dostala nový kabát. Moderní úpravu klasického díla však nemá na svědomí Bono, ale jeho dublinský kamarád Gavin Friday.

Čáry na papíře

Bono sám zatím tvrdí, že směr kariéry měnit nechce, jeho prioritou zůstává hudba. I na adresu těch svých ilustrací řekl, že má umění příliš rád na to, aby to, co vytvořil, nazval něčím víc než čárami na papíře.

Ale celá věc má vážnější pozadí. Bono se angažuje v boji proti chudobě rozvojových zemí a také tento projekt má charitativní záměr. "Myslím, že je to skvělý projekt. Bylo v něm i něco jiného než zábava. Můj otec umíral na rakovinu a jeden hospic se nabídl, že se o něj postará a veškeré peníze dostane právě tento hospic," říká Bono.

Malý Bono

Obrazy jsou černobílé, na velkých plátnech jsou zobrazeny postavy a děje z příběhu Péťa a vlk. Péťa je vlastně Bono coby dítě a znalci popkultury na těch ilustracích poznají i Bonovu ženu Ali, která je jakási komiksová kočka.

Na ilustracích se podílely i jeho dvě dcery Jordan a Eve, což svádí k dojmu, že jde o svého druhu rodinnou zábavu. Bono se nicméně brání tomu, že by malování bylo jeho hobby.

Ilustracemi chce Bono získat peníze pro hospic

Hobby je možná špatné slovo, protože když se člověk věnuje svému hobby, tak se spíš snaží odpoutat myšlenky od některých věcí. Já jsem maloval, abych se naopak soustředil na jisté věci," říká Bono.

Bono si buduje pověst starostlivého otce a ilustrace dětské knihy společně s dcerami do této představy zapadají. Když tento projekt představoval, tak se rozpovídal i o tom, že svým dvěma malým synům vypravuje pohádky na dobou noc.

Spíš charita než umění

Obrázky se budou vystavovat v galeriích v několika zemích. Nejprve to bylo na radnici v Dublinu, tento týden budou k vidění v Londýně, pak v Los Angeles a nakonec v New Yorku a tam se také bude konat dražba.

Kromě toho vznikne i knížka s těmito ilustracemi, jež se bude prodávat s CD diskem, na kterém bude ona zmodernizovaná verze Prokofjevovy skladby Péťa a vlk.

Veškeré peníze dostane irská nadace, jež se stará o smrtelně nemocné a umírající lidi.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:

29. 6. 2008
u2verča

Související články

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz