Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Aktivisté: Nedopusťte, aby popravili neprávem odsouzené!

10. 10. 2003 - BRNO [Econnect]

- Svůj středeční koncert věnoval odsouzeným k smrti Jaroslav Hutka -
- Svůj středeční koncert věnoval odsouzeným k smrti Jaroslav Hutka -

Zabránit popravě lidí, kteří v různých zemích na světě čekají v celách smrti: takový je cíl dnešního shromáždění, které svolali brněnští aktivisté organizace pro lidská práva Amnesty International při příležitosti Světového dne proti trestu smrti. V centru Brna na Masarykově ulici bude dnes ve čtyři hodiny postavena šibenice a pod ni ti, kterým je určena. Pokusit se o záchranu lidí, které postavy pod šibenicí budou symbolizovat, mohou Brňané jediným podpisem.

"Amnesty International odmítá trest smrti ve všech případech bez výjimky - je jednoznačným popřením lidských práv," vysvětluje člen brněnské skupiny AI Jiří Koželouh, proč na ulici chtějí apelovat na kolemjdoucí, aby podepsali dopisy požadující změnu trestu či propuštění odsouzených; dopisy pak AI odešle čelným představitelům dotčených zemí. Trest smrti aktivista označuje za předem promyšlené a chladnokrevné odejmutí lidského života provedené státem ve jménu spravedlnosti. "To popírá právo na život, které je proklamováno ve Všeobecné deklaraci o lidských právech. Je to definitivně krutý, nelidský a ponižující trest," dodává Jiří Koželouh.

Případy, na které aktivisté upozorňují, jsou různé, ale jedno mají společné: nepřijatelnost trestu. Například Nabil Al-Mankali byl odsouzen v Jemenu za údajnou účast na pumovém atentátu – jako důkaz proti němu bylo použito přiznání vynucené mučením. Mas'ud bin Ali Muhammad bin Gimeshan al-Gahtani čeká na popravu už osm let: za vraždu, kterou podle výpovědi svědků nespáchal. Také Afsaneh Nouroozi, dvaatřicetiletá žena z Íránu, může být popravena každým dnem: v roce 1997 v sebeobraně zabila policejního velitele, když se ji pokusil znásilnit. Teprve patnáctileté Bang Yang z Laosu a její tříměsíční dcerce hrozí nebezpečí okamžité popravy bez soudu.

Organizace upozorňuje, že protestem proti trestu smrti nechce v žádném případě usilovat o bagatelizování trestných činů, z kterých byli odsouzení na smrt obviněni - pokud se jich opravdu dopustili. "Jako organizace, která je hluboce svázána s oběťmi porušování lidských práv, Amnesty International nepodceňuje utrpení rodin obětí vražd, kterým naopak projevuje nejvyšší možnou míru solidárnosti. Přesto ona konečnost a surovost, která je vlastní trestu smrti, ho činí neslučitelným s normami chování dnešní moderní civilizace a je neadekvátní a nepřijatelná jako odveta za násilný trestný čin," vysvětluje Jiří Koželouh.

Světový den proti trestu smrti byl v Brně připomenut už ve středu, kdy Jaroslav Hutka věnoval svůj koncert v jazzové kavárně Podobrazy lidem, kteří čekají v celách smrti na vykonání rozsudku. Kampaň Amnesty International proti trestu smrti je dlouhodobá – podrobné informace jsou k dispozici na stránkách AI.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz