Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Spotřebitelé, pozor – podpis vás může stát i sto tisíc

3. 10. 2003 - PRAHA [Econnect]

Další způsob, jak oklamat spotřebitele, u nás začaly uplatňovat firmy, které lákají peníze z kapes jednotlivců i firem. Upozornilo na to Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) České republiky. "Jediný podpis důvěřivého spotřebitele přitom může stát téměř sto tisíc korun," varuje sdružení. Mezi poškozenými jsou přitom nejen podnikatelé, ale také občanská sdružení, farnosti a nemocnice.

SOS upozorňuje na neserióznost především dvou firem, které se snaží vylákat od svých klientů peníze – těmito firmami mají být European City Guide S. L. a Euco Data S. A. Obě jmenované firmy rozesílají spotřebitelům a zástupcům firem formuláře v angličtině, v nichž jsou uvedeny údaje o adresátovi – zpravidla je v těchto údajích drobná chyba a adresát je vyzván k upřesnění údajů. Zaslání dokumentu na zpáteční adresu má zajistit zařazení do internetové databáze.

Jeden údaj na formuláři je však vytištěn velmi nezřetelně a skrytě: částka za toto zařazení do databáze – v případě prvně jmenované firmy jde o částku 857 euro, v přepočtu cca 25 tisíc korun, v druhém případě se za tři roky v databázi má platit 4956 švýcarských franků – tedy zhruba 100 tisíc. Pokud adresát přehlédne zmiňovanou částku a vyplněný formulář zašle na uvedenou adresu, obdrží vzápětí výzvu k uhrazení platby, a jestliže nereaguje, je několikrát písemně i telefonicky upomínán.

"Toto vymáhání je sice pro poškozené velice nepříjemné, přesto doporučujeme nepodlehnout a obnos firmě nezasílat. Ochrana před hrozícími nepříjemnostmi je přitom velmi jednoduchá: doporučujeme všem spotřebitelům i firmám, jenž obdrželi zmíněný formulář, aby jej nepodepisovali," říká předseda republikového výboru sdružení František Lobovský. "Pokud byl doklad již podepsán a odeslán, doporučujeme nezasílat vymáhanou částku. Dosud nemáme informace o tom, že by některá z obou firem vymáhala svou pohledávku podáním soudní žaloby," dodává.

Problémy vznikly vinou neseriózního jednání firmy European City Guide i spotřebitelům v řadě dalších zemí – mimo jiné ve Francii, Německu, Maďarsku, Itálii, Švédsku a Polsku; počet oklamaných je odhadován minimálně v řádu desetitisíců. V případě firmy druhé, Euco Data, jsou pak oklamaní spotřebitelé při hledání dalších informací odkázáni na webové stránky, které neobsahují nic víc než poštovní adresu, telefon, fax a e-mail. Ke všem však míří stejné doporučení: Neplaťte - pokud přistoupíte na jejich podmínky, stáváte se jejich spolupracovníkem v průmyslu klamání a strachu.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

22. 3. 2004
20. 12. 2004
19. 4. 2005
8. 6. 2005
Díky!Marie

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Internetové tipy Econnectu

Blind Friendly Web: přehled stránek přátelských k nevidomým uživatelům.
Internet proti rasismu
IT právo: informační server o internetovém a počítačovém právu
Itrain-online: portál školících materiálů v oblasti využití internetových technologií v občanském sektoru
Rapid Response Network: asistence s mirrorováním ohrožených stránek

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz