Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kafira pomáhá zrakově postiženým s hledáním pracovních příležitostí

1. 10. 2003 - PRAHA [Econnect]

Těžká vada zraku nebo jeho úplná ztráta znamená řadu bariér při snaze o začlenění na trh práce: k tomu, aby překonávání těchto bariér bylo snazší, pomáhá těžce zrakově postiženým lidem už půl druhého roku sdružení Kafira. Ve školících a poradenských střediscích v Opavě, Ostravě, Frýdku-Místku a Novém Jičíně jsou k dispozici lektoři, poradci ze sociálně a pracovně právní oblasti, speciální pedagog a kontaktní pracovníci pro ČR a země EU, jejichž služby jsou lidem s těžkou zrakovou vadou a nevidomým poskytovány zdarma.

Svou činností sdružení Kafira navazuje na práci speciálních pedagogických center pro zrakově postižené a Tyfloservisů zřízených Sjednocenou organizací slabozrakých a nevidomých (SONS) – jejich služby zahrnují pomoc v celém spektru každodenních činností, od nácviku chůze se slepeckou holí, přes učení Braillova bodového písma, trénování prostorové orientace a samostatného pohybu až po nácvik chování v různých společenských situacích. Kafira se zaměřuje konkrétně na pomoc při vyhledávání pracovních příležitostí, kursy práce s počítačem, nabízí sociálně-právní, psychologické a speciálně pedagogické poradenství a pomůže také s využitím volného času.

Toho, že není možné chtít po zaměstnavatelích, aby na integraci hendikepovaných dopláceli ztrátou ekonomické výkonnosti firmy, si je sdružení Kafira vědomo: aby zaměstnavatelům rozhodnutí zaměstnávat zrakově postižené nepřineslo ztrátu času ani produktivity, snaží se sdružení o zvyšování profesionálních i sociálních dovedností potenciálních zaměstnanců. "Chceme dělat vše pro to, aby zaměstnavatelé neviděli v postižených na pracovišti nutné zlo, ale naopak potenciál díky jejich chuti odvádět perfektní výkon. Považujeme za důležité nejen posílit důvěru většinové společnosti ve skutečné schopnosti hendikepovaných, ale i podporovat osobnostní růst a motivaci těchto občanů," uvádí sdružení.

V nabídce výukových kursů figuruje nácvik práce s počítačem: s využitím nových informačních technologií je možné ztrátu či těžké poškození zraku kompenzovat natolik kvalitně, že i zcela nevidomý člověk – má-li dostatečné vyškolení – zvládne ve vyhovujících podmínkách minimálně stejně dobře tytéž činnosti na PC, jako to dokáže běžný uživatel. Kafira přitom nabízí kursy na dvou úrovních pokročilosti, a tak se záběr nově nabytých dovedností a znalostí pohybuje od orientace v základních pojmů z oblasti práce s počítačem až po práci s internetem a kancelářskými programy.

Proto, aby zpřístupňování trhu práce zrakově postiženým mohlo probíhat co nejlépe, nabízí Kafira také servis pro zaměstnavatele – těm může nabídnout absolventa kursu zájemců o práci připraveného podle potřeb zaměstnavatele a pro konkrétní místo, ale také konzultace při úpravě pracovních postupů, spolupráci na navržení vhodného pracovního prostředí a doladění pracovněprávních záležitostí. Servis zahrnuje také konzultace ohledně slev z daní a pomoc při získání státní dotace na náklady, které zaměstnavateli mohou vzniknout při vytváření pracovního místa. Možné je také poučení budoucích kolegů pracovníka o zrakovém postižení. "Zvýšíme jejich informovanost o skutečných schopnostech a dovednostech zrakově postižených a podpoříme tak vytvoření přirozeného kolegiálního prostředí," uvádí sdružení.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Informační partneři Econnectu pro sociální oblast

Infoposel
Infoposel
Romano Vodi
Romano Vodi - informační portál provozovaný sdružením Romea

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz