Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Půl na půl: v Brně se otevře informační centrum pro rovné příležitosti žen a mužů

17. 2. 2006 - BRNO [Econnect / Nesehnutí]

Nové informační centrum pro rovné příležitosti žen a mužů bude od pondělka 20. února otevřeno v prostorách neziskové organizace Nesehnutí na Údolní v Brně. Centrum je součástí partnerského projektu "Půl na půl", podpořeného v rámci Iniciativy společenství EQUAL. Tento program se zaměřuje na boj s diskriminací na trhu práce a podporu znevýhodněných sociálních skupin při začleňování do pracovního života.

Při příležitosti otevření informačního centra v pondělí v podvečer od 17. hodiny iniciátoři projektu představí činnost centra a poskytované služby, brněnské veřejnosti představí také projekt "Půl na půl". Hlavní bodem pondělního zahájení bude přednáška projektové manažerky Lindy Sokačové, která povede debatu o otázkách týkajících se rovných příležitostí žen a mužů se zaměřením na problematiku rovnosti na pracovním trhu.

"Při otevření našeho infocentra se chceme věnovat tomu, co a proč se v oblasti rovnosti žen a mužů řeší, kdo a jakým způsobem se tématu věnuje - či nevěnuje, ač by měl - a kam je možno obrátit se pro radu, když se vy či vaše blízká osoba stanete obětí diskriminace," upřesňuje náplň večera koordinátorka kampaně Nesehnutí "Ženská práva jsou lidská práva" Kateřina Plesková.

Informační centrum Nesehnutí bude otevřeno každé pondělí v době od desíti do dvanácti a od šestnácti do osmnácti hodin. Zájemkyně a zájemci tu naleznou průběžně doplňovaný knižní fond - knihy, brožury, vytištěné studie a dokumenty i časopisy, odbornou literaturu i beletrii - se zaměřením na širokou problematiku postavení žen a mužů ve společnosti, jejich rovných příležitostí v různých sférách s důrazem na rovnost na pracovním trhu. "Náplní činnosti centra bude i možnost konzultací k tématu a předávání kontaktů na odbornice a odborníky, kteří se problematikou dlouhodobě zabývají, včetně zprostředkování právní pomoci pro oběti diskriminace v zaměstnání," vysvětluje Kateřina Plesková.

"Půl na půl – rovné příležitosti žen a mužů" je tříletý partnerský projekt iniciovaný společností Gender studies, realizovaný v letech 2005 – 2008 v rámci programu EU EQUAL, který si klade za cíl vyrovnávání rodových nerovností na trhu práce. Jeden z podprojektů se zaměřuje na oblast hlavního města Prahy a druhý na Královéhradecký, Liberecký a Jihomoravský kraj. V Jihomoravském kraji bude vedle Nesehnutí Brno svoji činnost vyvíjet i Knihovna Jiřího Mahena, která již 1. února 2006 ve výpůjční hale ústřední knihovny na Kobližné zřídila informační bod, na kterém bude pracovnice knihovny informovat o tématu rovných příležitostí žen a mužů.

Cílem projektu je snižování nerovností mezi muži a ženami na trhu práce v ČR a rozvoj inovativních řešení této problematiky. V rámci projektu probíhají a budou probíhat informační, mediální, vzdělávací, výzkumné, poradenské a lobbyingové aktivity, které přinesou přímý prospěch ohroženým skupinám na trhu práce a také tvůrcům politik. Cílovými skupinami projektu jsou ženy 24 – 35 let, ženy starší 50 let, muži – otcové, muži na rodičovské dovolené, zaměstnavatelé, personalisté, zákonodárci, ale i úřady práce a široká veřejnost, krajské úřady a specialisté z oblasti práva.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz