Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jablko si také zaslouží oslavu

25. 9. 2003 - HOSTĚTÍN [Econnect]

Měsíc září je opět nabit nejrůznějšími akcemi nejen ekologického charakteru. Z ekologických proběhl například Evropský týden mobility nebo Týden trvalé udržitelnosti. Pozornost si zaslouží také akce oslavující sklizně ovoce - vinobraní, trnkobraní či hody, protože přispívají k udržování lidových tradic a zvyků a setkávání lidí navzájem. Možná jste se už také doslechli o Týdnu pro jablko. Koná se již druhým rokem v malé obci Hostětín v Bílých Karpatech a v neděli 28. září vyvrcholí Jablečnou slavností.

Co se děje v Hostětíně?

Vesnička Hostětín, čítající pouze 230 obyvatel, se nachází v chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, kousek před Vlárským průsmykem na moravsko-slovenském pomezí. Zviditelnila se úspěšnou realizací ekologických projektů. Jmenujme třeba kořenovou čistírnu odpadních vod, obecní výtopnu na dřevní štěpky, svépomocnou instalaci solárních kolektorů na rodinných domech nebo opravu obecní sušírny ovoce. Tyto projekty byly realizovány a fungují díky spolupráci obce s ekologickou organizací Veronica, Hostětín s Veronicou nyní pracují na vytvoření tzv. Centra modelových ekologických projektů.

Na území Bílých Karpat působí také občanské sdružení Tradice Bílých Karpat (TBK). Sdružuje 5 organizací, obec Hostětín a jednotlivce, které spojuje snaha napomáhat všem aktivitám trvale rozvíjejícím tradiční zemědělství a řemesla, podporují místní podnikání a zároveň přispívají k ochraně přírody a krajiny v Bílých Karpatech. Mezi členské organizace patří ČSOP Kosenka, ČSOP Veronica, ČSOP Bílé Karpaty, Informační středisko pro rozvoj Moravských Kopanic a Nadace Veronica.

Jeden z největších projektů TBK je moštárna v Hostětíně, která vyrábí z místních jablek tisíce litrů nefiltrované, neředěné, nepřislazované jablečné šťávy. Mezi novinky, na kterých moštárna nyní pracuje, patří šťáva z jablek a červené řepy nebo jablečno-mrkvová šťáva.

Týden pro jablko

Po loňském úspěchu i letos připravila obec Hostětín pro všechny návštěvníky vzdělávací a osvětovou akci na podporu ovocnářství nazvanou Týden pro jablko, která právě probíhá. Vyplnila se tak slova ředitelky Ekologického institutu ČSOP Veronica, jednoho ze členů občanského sdružení Tradice Bílých Karpat, Yvonny Gailly, která před vypuknutím Týdne v minulém roce prohlásila: "Chceme, aby se akce stala pravidelnou oslavou a podporou ovocnářů v Bílých Karpatech."

V rámci Týdne přijíždí do Hostětína školáci z blízkého okolí a během výukového programu mají příležitost se dozvědět něco o tom, co obnáší ovocnářství a také si mohou sami vyrobit jablečný mošt, počínaje sběrem jablek v sadu až po uzavření pasterované jablečné šťávy víčkem do skleněné lahve. Na programech se podílí také lektoři z Vzdělávacího a informačního střediska Bílé Karpaty.

Jablečná slavnost

Týden vyvrcholí Jablečnou slavností, která se koná v neděli 28. září na svátek Svatého Václava. Pro návštěvníky všech generací budou připraveny ukázky tradičního i současného zpracování ovoce, návštěvníci budou moci ochutnat čerstvě tlačenou jablečnou šťávu či ovoce usušené tradičním způsobem. V místní moštárně bude připravena výstava regionálních odrůd ovoce. Pro návštěvníky, kteří si nejsou jisti odrůdami ovoce, které jim roste na zahrádkách, budou v rámci výstavy k dispozici odborníci, kteří se pokusí jim odrůdy určit.

Velkým lákadlem jistě bude přehlídka a následně i ochutnávka jablečných štrůdlů, buchet či koláčů (i s recepturou), které připraví hospodyně z Hostětína a okolí, i vystoupení skupiny Jablkoň, které začne v 15.30 hodin. Pro menší návštěvníky jsou připraveny soutěže, pro větší jarmark místních produktů a řemesel a soutěžní stezka, procházející kolem dřevěných soch, které byly vytvořeny na sochařském sympoziu v minulém roce.

Doporučení na závěr

Věra Pospíšilíková, podílející se na organizaci akce, nám doporučuje: "Největšími lákadly budou nejspíše jablečné moučníky pro ty, kdo mají rádi jídlo a hudební skupina Jablkoň pro ty, kdo mají rádi hudbu." A jak se podařilo přilákat Jablkoň na akci? "Již minulý rok jsme se s Jablkoňem pokoušeli zkontaktovat, protože jejich název ladí se zaměřením naší jablečné akce. Letos se nám to povedlo, snad i díky tomu, že vydali novou desku a lépe se domlouvá možnost koncertu."

Bližší informace: Věra Pospíšilíková, 732 503 852, tbk@ecn.cz


Barbora Duží

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Barbora Duží

Externí redaktorka Econnectu. Pracuje ve vzdělávacím a informačním středisku Bílé Karpaty, kde se věnuje ekologické výchově a poradenství.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz