Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

2. ročník festivalu jiné hudby Stimul začíná koncertem Pink Freud

16. 2. 2006 - PRAHA [Econnect/Roxy-NoD]

Do druhého ročníku se přehoupl průběžný festival Stimul, který na pražská pódia přiváží avantgardní a nekomerční hudbu. Kromě současného jazzu se letos na festivalu objeví legenda improvizované hudby trumpetista Franz Hautzinger a ikony progresivní elektroniky Christian Fennesz a Philip Jeck. První letošní koncert odehraje zítra na scéně Roxy/NoD polské elektrojazzové trio Pink Freud.

Stimul pokračuje v jasně vymezené dramaturgii, kterou započal ve svém prvním ročníku na podzim minulého roku. Průběžný festival se snaží koncertně podchytit hudebníky, skupiny a projekty, které není možné běžně vidět na českých pódiích. Záběr festivalu, tématicky spojený okruhem časopisu o jiné hudbě His Voice a kulturního magazínu UNI, se rozkládá do trojúhelníku, který je orientačně vymezen pojmy jazz, elektronika a improvizovaná hudba, včetně jejich prolnutí a nejrůznějších mezižánrových přesahů.

Dramaturgie festivalu se zaměřuje jak na ikony a ověřená jména daných hudebních stylů (v minulém ročníku Peter Brötzmann, letos Christian Fennesz, Alexander von Schlippenbach, Philip Jeck, Rob Mazurek, Franz Hautzinger), tak i na jména v našem prostředí nezavedená, mající však potenciál budoucího kanonického statutu (Column One, Abstract Monarchy Trio), a snaží se tak českému posluchači nabídnout „klasiku“ i nejsoučasnější trendy jiné hudby.

Svým zaměřením se také snaží zprostředkovat dění na hudebních scénách sousedních zemí, o nichž je pohříchu mnohdy méně informován než o produkci anglo-americké. Tyto oblasti jsou v Čechách často opomíjeny odborným tiskem i promotéry, ačkoliv mají velký hudební potenciál. V tomto ročníku to bude u nás prakticky nereflektovaná maďarská scéna s improvizačním uskupením Abstract Monarchy Trio, hrajícím „akustickou elektroniku.“

Německo bude reprezentovat klasik freejazzové avantgardy Alexander von Schlippenbach s projektem LOK 03, v němž kromě jeho manželky, pianistky Aki Takase hraje mladý DJ Illvibe, který klasickou volnou jazzovou improvizaci obohacuje současným duchem improvizace turntablistické. Berlínští cut-up elektronici Column One představí dadaistické elektronické shluky, vypůjčené z nejrůznějších hudebních oblastí.

Progresivnost rakouské scény předvede laptopová legenda Christian Fennesz a spolupracovník Dereka Baileyho Franz Hautzinger předvede své pojetí akustické improvizace jako člen mezinárodního Abstract Monarchy Tria. Polskou elektro-jazzovou scénu budou zastupovat jazzově-taneční Pink Freud a experimentální duo Mikrokolektyw, vzniklé z okruhu skupiny Robotobibok.

Z jižní Ameriky přijede druhdy chicagský avantgardní jazzman Rob Mazurek s projektem Sao Paulo Underground Duo, který ve své tvorbě integruje downtownový jazzový nápřah s elektronickými modulacemi. Mazurek je známý nejen ze svých projektů Chicago Underground Duo nebo Trio, ale především jako spolupracovník legend Isotope 217, Stereolab nebo Tortoise.

Jako vrchol festivalu se na slavnostním večeru v Divadle Archa spolu s Christianem Fenneszem představí britský gramofonista Philip Jeck, který je jedním z nejvýznamnějších průkopníků turntablismu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz