Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Protest proti zavedení softwarových patentů v EU

23. 9. 2003
Petr Bittner [Econnect] -


-Copyright FFII http://www.ffii.org- Na půdě Evropského parlamentu je v současné době projednáván návrh direktivy jejíž součástí je i legalizace tzv. softwarových patentů. Ty však představují vážnou hrozbu pro otevřený software jakým je například operační systém Linux. Proti této možnosti upevňující monopolní postavení nadnárodních firem a výrazně omezující konkurenci na trhu software, přístup k informacím a dostupnost počítačových programů protestují zástupci vývojářů, malých softwarových firem i občanského sektoru.

Co je softwarový patent?

V Evropě, na rozdíl od USA, dosud platilo, že není možné patentovat věci nehmotné povahy, na které se vztahuje pouze ochrana podle autorského zákona. Naproti tomu v USA to možné je a existují zde desetitisíce a možná i statisíce patentů týkající se nejrůznějších postupů při tvorbě software. To umožňuje patentovat například pořadí ikon na liště, progress bar (proužek ukazující postup dokončování určité operace) nebo tzv. tabbed dialog (záložky umožňující přepínání mezi jednotlivými okny).

Pro otevřený software, jakým je například operační systém GNU/Linux nebo WWW server Apache, pak představuje možnost softwarových patentů dvojí nebezpečí. Jednak se vývojáři budou vystavovat nebezpečí žalob v případě použití postupu, který je již někým patentován, a za druhé bude možné, aby si originální postup vytvořený v rámci open source nechal patentovat kdokoliv bez ohledu na to, zda je jeho autorem. Podobné problémy vznikají i menším firmám, které nemají dostatek prostředků na to, aby si své nápady nechali patentovat.

Protestujeme!!!

Návrh direktivy zavádějící softwarové patenty se dostal poprvé na pořad projednávání Evropského parlamentu 1.9.2003. Tomuto projednávání předcházela demonstrace v Bruselu konaná o několik dnů dříve a zároveň tzv. on-line demonstrace spočívající v dočasném zablokování přístupu k vlastním stránkám. Na on-line demonstraci se podílelo přes 3000 serverů. Evropský parlament při projednávání odložil hlasování na zítřek 24.9.2003.

Vlna protestů proto pokračuje a v týdnu od 17. do 23. 9. probíhají demonstrace a informační kampaně spojené s problematikou legalizace softwarových patentů ve všech velkých evropských městech. Současně probíhá i on-line demonstrace, ke které se můžete připojit dočasným zablokováním vlastních stránek, umístěním banneru a informací či podepsáním petice.

Petr Bittner

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Petr Bittner

Správce oblasti Občanský sektor a Informační servis pro NNO.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz