Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Praha místo Dne bez aut slaví Den MHD, autům mat tak musí dát Auto-Mat

19. 9. 2003 - [Econnect]

Evropský týden mobility je v plném proudu, v České republice se k němu připojilo celkem 10 měst, další tři se připojily pouze k Evropskému dni bez aut. Hlavní mesto Praha, které je automobily nejzahlcenější ze všech českých měst, se však k těmto akcím ani letos nepřipojilo. Město nepřistoupilo na podmínky, které vyhlašovatel Evropská komise stanovuje, a nemůže se tak oficiálně připojit. I přesto, že prohlašuje, že Evropský týden mobility podporuje některými akcemi, mají tyto akce s upozorňováním na škodlivost automobilů ve městě jen málo společného. Na škodlivost automobilů v Praze i na Den bez aut však naštěstí Pražany upozorňuje nový projekt Auto-Mat.

Nezbytnou podmínkou připojení se k Evropskému týdnu mobility (ETM) je uspořádání Evropského dne bez aut (EDBA), který spočívá v uzavření části města automobilové dopravě, aby si obyvatelé uvědomili, jak by město mohlo vypadat bez automobilů. Uzavření jakékoli části města však Praha odmítá. Radní pro dopravu Radovan Šteiner to v Listech hl. města Prahy vysvětluje tak, že vzhledem k četným opravám silnic Praze po loňských povodních “nemáme zájem uzavírat nějaké ulice či lokality jenom proto, abychom tím udělali jakési proklamativní gesto”. Toto “gesto” udělá letos po celé Evropě téměř 1000 měst.

Místo Dne bez aut či jiné akce, při níž by radní vyzvali Pražany, aby automobilem po městě jezdili co nejméně, magistrát organizuje na 22.9. tzv. Den MHD. V tento den bude na několika místech možno získat jízdenku na MHD zdarma (na radnicích a informačních střediscích Dopravního podniku hl. m. Prahy). Vojtěch Toman z Dětí Země se však ptá: „Kolik lidí ale místo toho, aby jelo autem, půjde někam na radnici pro jízdenku na tramvaj?“ Den MHD v Praze nelze navíc považovat za den, kdy bude městská doprava zdarma jako tomu je dnes v 7 městech a v pondělí v pěti městech, která tímto vyjádřila podporu českému či evropskému dni bez aut.

Ani žádná další z plánovaných akcí nemá za cíl odradit motoristy od používání automobilu a to přesto, že je v Praze v poměru na obyvatele nejvíc aut v celé Evropě! Zvýšený dozor policie (ve dnech 16. a 17. 9.), otevřená dětská dopravní hřiště (18. 9.), výstava o železnici na Masarykově nádraží (19. 9.), den otevřených dveří Dopravního podniku (20. 9.), ani otevření kilometru stezky pro pěší a cyklisty na okraji Prahy v Modřanech (21. 9.) bohužel nemůže být impulsem k zodpovědnému, tedy co nejmenšímu, používaní automobilu ve městě.

Auto-Mat

Myšlenku Dne bez aut tak Pražanům připomínají především umělci a členové neziskových organizací, kteří společně vytvořili projekt Auto-Mat. Projekt upozorňuje na negativa automobilismu ve městě uměleckými prostředky. Za poslední týden proběhla řada akcí, vyvrcholení se připravuje na pondělí na Václavské náměstí. Ve středu například proběhl ve spolupráci s Pražskými matkami Závod kočárků mezi auty na chodníku. Závod s časem se konal ve spolupráci s Oživením po tři dny od úterý do čtvrtka. Každé ráno vyráželi cyklisté, automobily a cestující městskou hromadmou dopravou z jednoho místa a soutěžili, kdo na určeném cílovém místě bude dřív. Třikrát vyhráli cyklisté, na druhém místě byly vždy cestující MHD. Včera se take uskutečnila Velká protestní cyklojízda středem města, která byla zakončena bohatým programem s tématikou udržitelné dopravy ve městech v klubu Roxy.

Na pondělí 22. září je připravena na Václavské náměstí u sochy svatého Václava velkolepá oslava Evropského dne bez aut. Součástí bude divadelní a hudební představení, happeningy, informační a osvětové kampaně apod. Po 15:00 vystoupí pouliční divadelní společnosti, v 17:45 u sochy svatého Václava proběhne tisková konference. Pražané budou moci podpořit petici "Město pro lidi", která vyzývá představitele města k realizaci praktických změn v pražské dopravě, vedoucí ke zlepšení života ve městě. Ke shlédnutí bude fotografická výstava "Ve městě s autem" a informace o neziskových organizacích zabývajících se dopravou v Praze; připraven je kurz "servis kola v kostce" a ukázky možnosti přepravy nadměrných nákladů na přípojných vozících za kolo. V 18:00 vyjde od sochy svatého Václava oslavný průvod, jehož součástí bude Auto-Matické překvapení pro auta.

Na projektu Auto-Mat se podílejí pražští umělci a dále jednotlivci z organizací Oživení, Děti Země, Nadace Partnerství, Car Busters, Cyklistika a energie budoucnosti, Agentura Gaia a dalších. Jedná se však o otevřenou občanskou aktivitu. „Auto-Mat není organizovaný, stojí za ním osobní potřeba vycházející z našeho vztahu k městu,“ říká člen projektu a dokumentarista Martin Mareček.

Projekt neskončí jedním Dnem bez aut, ale chce být „na tahu“ i v budoucnu. Další umělecké instalace, divadelní happeningy, či hudební vystoupení podepsané Auto-Matem se připravují. „Auto-Mat chce stavět uměleckou aktivitu proti plechové a dusící pasivitě automobilů,“ říká další z umělců Jan Foukal.

Auto-Mat tímto vyzývá Pražany - respektujte svobodu druhých, používejte automobil jen v nejnutnějších případech a na Den bez aut ho nechte doma úplně.


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz