Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zbraně z České republiky nadále slouží těm, kdo porušují lidská práva

15. 2. 2006 -, Econnect / Nesehnutí

Kolumbie, Uzbekistán, Čína, Etiopie, Srí Lanka: v těchto a dalších zemích v roce 2004 skončily zbraně z České republiky. Jde přitom o oficiální vývozy – a o země, ve kterých se porušují lidská práva. Informace o vývozech vyplývají z Výroční zprávy o kontrole exportu vojenského materiálu v roce 2004, kterou vydalo ministerstvo zahraničních věcí. "Tyto a další podobné vývozy jsou v jednoznačném rozporu s principy Kodexu chování EU při vývozu zbraní," kritizuje nezodpovědný vývoz zbraní Nezávislé sociálně-ekologické hnutí (Nesehnutí).

K dodržování kodexu se Česká republika zavázala již v roce 1998. Problematické vývozy však pokračovaly stejně jako v předcházejících letech a celkový objem exportu vojenského materiálu činil v roce 2004 téměř 90 milionů Euro.

Přes ujišťování odpovědných úředníků i ministrů, že Česká republika svými exporty nepodporuje porušování lidských práv, ukázala výroční zpráva vydaná ministerstvem zahraničních věci opak. Dala za pravdu kritikům českého zbrojního exportu z řad nevládních neziskových organizací, českých i mezinárodních. Ti vytrvale upozorňují na to, že zbraně z České republiky končí v zemích, kde jsou porušována lidská práva či zuří ozbrojené konflikty. Často se tak děje s oficiálním souhlasem českých státních orgánů.

Zbraně z českých obchodů v rukou mučitelů

Problematických zemí, do kterých putují české zbraně, je celá řada. "Například do komunistického Vietnamu byly v roce 2004 z České republiky vyvezeny zbraně za více než 1 milión EUR. Jednalo se o revolvery a pistole a vojenský materiál zařazený do kategorie letadla a vrtulníky," uvádí ve své kritické zprávě sdružení Nesehnutí. To poukazuje na to, že přitom právě ozbrojené složky Vietnamu v dubnu stejného roku brutálně potlačily protesty etnických menšin, za použití střelby do demonstrantů. Vláda ve Vietnamu navíc dlouhodobě potlačuje veškerou opozici, stejně jako omezuje svobodu projevu, shromažďování a další lidská práva a svobody.

Další zemí na seznamu je Uzbekistán, kam Česká republika v roce 2004 vyvezla vojenský materiál zařazený v kategorii letadla a vrtulníky v celkové ceně 130 000 EUR. A to přesto, že Uzbekistán je dle zpráv prestižních organizací, jako jsou Human Rights Watch, Amnesty International a OBSE, zemí, kde dochází k brutálnímu potírání opozice. Tyto organizace v Uzbekistánu zaznamenaly mučení vězňů a politických oponentů, kdy mezi používané praktiky patří například vaření zaživa, v zemi dochází též k perzekuci národnostních a náboženských menšin ze strany státních represivních složek - tajné služby, armády a policie. V následujícím roce po dodávkách českých zbraní do Uzbekistánu provedly vládní bezpečnostní síly zásah ve východouzbeckém městě Andižan, při kterém došlo k masakru několika stovek demonstrantů. Na zemi bylo proto Evropskou unií vyhlášeno v listopadu 2005 zbrojní embargo.

"Česká republika má jedinečnou schopnost vyvážet zbraně do zemí, kde porušování lidských práv je natolik brutální, že krátce po českém vývozu zbraní je na zemi mezinárodním společenstvím uvaleno embargo. V roce 2000 Česká republika například vyzbrojila rasistický režim v Zimbabwe tisícovkou protitankových zbraní, raketomety, kulomety a houfnicemi a o dva roky později uvalila EU na tuto zemi sankce, jejichž součástí je i stále platné zbrojní embargo. Nyní se stejná situace opakuje s Uzbekistánem," komentuje českou exportní politiku Milan Štefanec z Nesehnutí. Česká republika však porušuje i aktuálně platná embarga, jako je například zbrojní embargo na Čínu – v roce 2004 vyvezla Česká republika do této země vojenský materiál za více než 3 miliony EUR.

Kodex EU české vývozy porušují v mnoha ohledech

Zbrojní materiál z České republiky skončil v roce 2004 také v africké Etiopii. Podle zprávy ministerstva zahraničních věcí tam byl vyvezen vojenský materiál v ceně 709 000 EUR, zařazený v kategorii letadla a vrtulníky. Etiopie přitom byla ve vleklém válečném konfliktu se sousední Eritreou, dodnes není tento konflikt zcela vyřešen, mezi oběma zeměmi stále dochází k ozbrojeným útokům právě s použitím letectva. Výdaje Etiopie na zbrojení v roce 2003 navíc dosáhly 4,3% HDP. "Vývoz zbraní do Etiopie porušuje Kodex EU hned v pěti bodech. Za prvé - dodržování lidských práv v cílové zemi, za druhé - existence napětí a ozbrojených konfliktů, za třetí - zachování míru, bezpečnosti a stability v regionu, za čtvrté - respektování mezinárodního práva ze strany cílové země, a za páté - slučitelnost exportu s ekonomickými možnostmi země," říká nezávislý zbrojní expert Karel Dolejší.

České zbraně přispívaly k růstu ozbrojeného násilí například také na Srí Lance či na Filipínách. Na Srí Lanku, kde v krvavé občanské válce zuřící v zemi od roku 1983 byly zabity desetitisíce osob a statisíce uprchly ze svých domovů, kde dodnes dochází k ozbrojeným konfliktům mezi etnickými a náboženskými komunitami a kde je ozbrojené násilí používáno pro zastrašování politických konkurentů, vyvezla Česká republika v roce 2004 zbraně za takřka 700 000 EUR. Stejně tak na Filipínách skončily zbraně a střelivo z České republiky navzdory tomu, že v zemi dochází k vážnému porušování práv občanů ze strany vládních jednotek, jako jsou mimosoudní popravy, mučení a únosy. Provládními polovojenskými jednotkami jsou zneužíváni dětští vojáci. Dle informací amerického ministerstva zahraničí došlo ve stejném roce, kdy Česká republika vyvezla na Filipíny zbraně, ke krvavému potlačení stávkujících dělníků, do kterých bezpečnostní jednotky zahájily palbu. Při té zabily 12 lidí a dalších 100 zranily.

Kritiku si však zodpovědné úřady vysloužily nejen kvůli samotným exportům zbraní a vojenského materiálu, ale také proto, že informace o exportech nejsou dostatečné. "Výroční zpráva vychází příliš pozdě a obsahuje příliš obecné informace. České republice navíc chybí jakákoliv veřejná kontrola, která by mohla působit preventivně a realizaci podobných obchodů zabránit," komentuje Jiří Koželouh z Nesehnutí skutečnost, že výroční zpráva o zbrojním exportu za rok 2004 byla vydána až na konci roku 2005. Stejně tak Nesehnutí kritizuje fakt, ze zprávy nelze zjistit přesné údaje o typech vyvezených zbraní, jejich počtech ani informace o vývozcích. Největším problémem je podle Nesehnutí absence průběžné veřejné kontroly, vinou čehož se o problematických vývozech veřejnost dozví často až s dvouletým zpožděním.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

28. 2. 2006
1. 8. 2009

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz