Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nechte auto doma - alespoň jeden den v roce, a dejte autům mat !

17. 9. 2003 - PRAHA [Econnect]

-foto-
-foto-
To je výzva, která se nyní ozývá z mnoha míst naší republiky. V pátek 19.9. se totiž koná již jedenáctý český Den bez aut. Můžete se k němu připojit také - především tak, že nepojedete ten den autem. Můžete se pak svým podpisem připojit k výzvě Nechte auto doma!. Můžete se také zúčastnit řady akcí a happeningů, které při této příležitosti připravuje mnoho organizací i obcí. Nejčastěji se konají ve čtvrtek, pátek i v dalších dnech cyklojízdy, výstavy, soutěže, besedy a další akce. Ve třinácti městech ČR budete mít možnost jet v prostředcích MHD zadarmo. Řada akcí se uskuteční také v pondělí 22.9., kdy Dnem bez aut vyvrcholí Evropský týden mobility.

Český Den bez aut vyhlašují již tradičně Děti Země a na jejich stránkách najdete i podrobný přehled akcí které se v těchto dnech konají. Akce jsou rozděleny dle jednotlivých měst. Celý tento týden probíhá také Evropský týden mobility, který ukončí Evropský den bez aut 22.9.2003. Koordinátorem evropských akcí je Ministerstvo životního prostředí.

Cyklojízdy

Mezi oblíbené akce Dne bez aut patří cyklistická jízda městem popř. cyklovýlet. Cyklojízda dobře demonstruje jeden ze způsobů dopravy, který nezatěžuje životní prostředí, propaguje také práva chodců a cyklistů. Ukazuje, že kolo je plnohodnotný dopravní prostředek ve městě, jehož využívání však leckde brání ulice plné aut a neexistující cyklistická infrastruktura. Některá města jako by na cyklisty zcela zapomínala, proto se v některých městech pravidelně, jinde příležitostně vydávají zástupci cyklistů do ulic, aby svá práva a existenci připomněli. Cyklojízdy na Den bez aut se letos uskuteční například v Brně, Berouně & Králově Dvoře, České Lípě, Českém Krumlově. Již ve čtvrtek proběhne cyklojízda v Praze a v Liberci. V Děčíně pak v pátek proběhne rovnou Cyklokarneval.

V Českých Budějovicích pořádá cyklojízdu sdružení Calla v pondělí 22.9 již potřetí – letos je však jiná než ty předchozí – nebude mít protestní charakter. „To, že letošní cyklojízda bude probíhat v podstatě nekonfliktně, je výsledkem dialogu, který se nám podařilo navázat se zastupiteli českobudějovického magistrátu. Zástupce ze Sdružení Calla se stal jedním z členů tzv. pracovní cyklistické skupiny, která spolupracuje s magistrátem města v rámci projektu BYPAD. Veřejnost bychom chtěli také upozornit na možnost vznášet připomínky k současnému stavu cyklistické infrastruktury.“ říká Markéta Šišková ze Sdružení Calla.

Vedle cyklojízd se v sobotu 20.9. konají také výlety na kole do okolí – Českého Krumlova, Fulneku, Jihlavy, Vlašimi, Olomouce či po Krušných horách na Ústecku. Z České Třebové vyjede v sobotu jízda po trasách plánované rychlostní silnice R35.

Tradičně v Brně

Řada akcí se uskuteční v Brně, kde oslavy Dne bez aut v ČR vlastně začaly a nevynechaly jediný rok. Brno je sídlem Klubu za udržitelnou dopravu Dětí Země, který Den bez aut tradičně vyhlašuje. Letos jej pořádá devět občanských sdružení a také zdejší Strana zelených. Proběhne výtvarná soutěž pro děti s výsledky 19. září, výstava o dopravě v zahraničních partnerských městech Brna - před OD Centrum od 17. září do 19. září, happening proti špatně parkujícím autům 18. září, cyklistická jízda 19. září a symbolická blokáda silnice R43 během víkendu 20. a 21. září u brněnské přehrady.

V Praze dejte autům mat!

Různé akce a happeningy se konají také v Praze, která prostor pro cyklisty vytváří jen velmi těžce a kde auta mají stále zelenou i v samém historickém jádru města. Na neudržitelnou dopravní situaci zde nedávno reagovala skupina občanů vyhlášením projektu Auto-Mat. V jeho rámci nyní např. soutěží kola s autem a MHD v tzv. Závodu s časem. Kola již dvakrát vyhrála a doufají v úspěch při zítřejším posledním závodu. Auto-Mat pořádá ve čtvrtek závod maminek a tatínků s kočárky mezi nesprávně zaparkovanými auty a protestní cyklojízdu pražských cyklistů. Kdo vydrží až do konce dočká se odměny v podobě pestrého večera o automobilové kultuře ve městě v klubu Roxy. Součástí budou filmy, hudba či zajímavé prezentace. Na pondělí 22.9. je připraveno shromáždění s programen na oslavu Dne bez aut na Václavském náměstí

Zdarma se projet po městě

Radnice měst vyjadřují svoji podporu dni bez aut různě. Často například tak, že umožní zdarma se projet ve prostředcích MHD. V pátek 19.9. tuto možnost budou mít občané v sedmi městech - v Berouně, Bystřici nad Pernštejnem, Chebu, Jablonci nad Nisou, Liberci, ve Strakonicích a v Třinci; v sobotu v Ostravě jen v tramvaji č. 5 a v pondělí 22. září v pěti městech - Hodoníně, Karviné, Kroměříži, Velkém Meziříčí a Vsetíně.

Partnerem českého Dne bez aut jsou České dráhy, které na 27. září připravují Den železnice, a Český rozhlas 1 - Radiožurnál.


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

17. 9. 2003
18. 9. 2003
18. 9. 2003
18. 9. 2003

O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz