Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ochránci zvířat prosazují přijetí celosvětové deklarace o welfare zvířat

13. 2. 2006 - PRAHA [Econnect]

Největší organizace na ochranu zvířat na světě World Society for the Protection of Animals (WSPA) prosazuje přijetí Obecné deklarace o welfare zvířat, která je vůbec první celosvětovou iniciativou na ochranu zvířat a měla by se stát základní listinou Organizace spojených národů. Mezi ochránci zvířat však není soulad, zda by v přípravném výboru mělo reprezentovat Českou republiku ministerstvo zemědělství.

„Padesát let sníme o podobné deklaraci OSN, která by byla na úrovni podobných deklarací jako např. úmluva o právech dítěte. Ochranáři celého světa už svoji práci vykonali, teď je řada na politicích. Jako další krok připravujeme globální petici na podporu návrhu deklarace. Chceme získat aspoň 10 milionů podpisů, které potom předložíme OSN,“ prohlásil ředitel WSPA Peter Davies.

V březnu 2003 se uskutečnila Mezivládní konference v Manile na Filipínách, které se zúčastnili vládní delegáti z 22 zemí, včetně České republiky. Odsouhlasili návrh deklarace, který byl již dříve podpořen více než 300 organizacemi na ochranu zvířat z 80 zemí. Následně byla deklarace předána jednotlivým vládám zúčastněných států k podepsání a byla zaslána též ostatním vládám, které se konference nezúčastnily.

Účastníci konference v Manile odsouhlasili, že „zvířata jsou živá, cítící stvoření, a proto si zasluhují patřičné ohledy a respekt“ a že „ochrana a welfare zvířat bude společným cílem všech států.“ Odsouhlasené zásady říkají, že „státy udělají vše, aby se zabránilo krutostem vůči zvířatům a aby se zmenšilo jejich utrpení.“

Podle Nadace na ochranu zvířat, která je členskou organizací WSPA, bude přijetí deklarace velkým posunem v rámci ochrany zvířat. „Bude to mít zejména morální hodnotu, neboť v jiných oblastech světa se se zvířaty zachází hrozným způsobem, který je adekvátní jejich kodexu morálky,“ uvedla Marcela Lund z nadace.

Nadace na ochranu zvířat se v prosazování deklarace po celou dobu intenzivně angažovala, několikrát jednala s ředitelem WSPA Peterem Daviesem a uvítala návrh WSPA, aby se Česká republika stala členem Přípravného výboru pro návrh všeobecné deklarace OSN. V přípravném výboru má Česká republika reprezentovat celou Evropu.

Tento návrh však považují aktivistky z jiné ochranářské organizace Společnosti pro zvířata za kontroverzní. Podle nich ministerstvo zemědělství dlouhodobě ve svém resortu toleruje veliké počty úhynů a strádání hospodářských zvířat. Tvrdí, že ministerstvo proti tomuto nezasáhlo a svoji dotační činností a nedostatečnou kontrolou další hynutí a týrání zvířat podporuje.

„Obáváme se, pokud bude Českou republiku a následně i celou Evropu reprezentovat pro welfare zvířat takováto vládní instituce, hrozí znevážení myšlenek světové deklarace a snížení jejího vlivu na instituce a ostatní vlády zemí světa a v konečném důsledku hlavně na možnost zlepšení života zvířat a jejich ochranu,“ uvedla Dita Michaličková ze Společnosti pro zvířata.

Konference v Manile se zúčastnily vládní delegace z Austrálie, Bangladéše, Kambodži, Číny, České Republiky, Egypta, Německa, Indie, Indonésie, Izraele, Holandska, Nového Zélandu, Saipanu, Singapuru, Švýcarska, Španělska, Thajska, Velké Británie, USA a zastoupena byla také Evropská komise.


Tomáš Tetiva


Související komentáře

O Autorech

Tomáš Tetiva

Autor je redaktorem Econnectu. Zaměřuje se na oblast kultury, globalizace a zodpovědnosti korporací.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz