Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Téměř dva a půl tisíce lidí podpořilo Novoheřminovské

28. 8. 2003 - NOVÉ HEŘMINOVY [ Arnika]

Více než dva tisíce tři sta lidí do včerejšího dne podpořilo obyvatele Nových Heřminov na Bruntálsku podpisem petice "Za zachování Nových Heřminov". Vesnici v podhůří Jeseníků, v níž žije 260 obyvatel, se rozhodli v červnu krajští zastupitelé obětovat protipovodňové ochraně města Krnova a několika obcí. Obci tak hrozí, že skončí na dně přehrady.

"V petici žádáme o pozastavení rozhodování o stavbě přehrady v Nových Heřminovech do doby, než budou posouzena alternativní protipovodňová opatření, řešící protipovodňovou ochranu celého povodí Opavy, dále zpracování ucelené studie protipovodňových opatření a objektivní posouzení všech variant protipovodňové ochrany v povodí řeky Opavy," shrnuje požadavky petičního výboru Lenka Daňhelová ze sdružení Arnika Ostrava.

Obec Nové Heřminovy na Bruntálsku stojí v místě, kde by měla být postavena přehrada chránící před povodněmi níže položené obce a především město Krnov, ležící na řece Opavě. Této stavbě, jež je v tzv. veřejném zájmu, padne za oběť 150 domů, o svůj domov přijde 260 obyvatel vesnice. "Obyvatelé Heřminov jsou převážně starší lidé, kteří na venkově prožili téměř celý život. Budou-li tito lidé proti své vůli přesídleni, ztratí tu nejzákladnější jistotu a smysl života," upozorňuje Daňhelová.

K sepsání petice vedla zástupce tří sdružení skutečnost, že správce toku, Povodí Odry, stále rozpracovává tuto jedinou variantu protipovodňové ochrany, aniž by se seriózně zabýval jinými alternativami, které by řešily ochranu obyvatel před povodněmi v celém povodí. "Přehrada v Nových Heřminovech by za ideálních podmínek, které však při povodních nikdo není schopen zaručit, ochránila několik obcí a město Krnov níže na toku. Na protipovodňovou ochranu však mají právo i lidé žijící na horním toku Opavy i na řece Opavici. Právě tam napáchaly povodně v roce 1997 obrovské škody," uvádí Daňhelová.

Podepsané petiční archy hodlají aktivisté Arniky na podzim předat ministru zemědělství Jaroslavu Palasovi. Pokud se rozhodnete podpořit Novoheřminovské a připojit pod petici svůj podpis, můžete si stáhnout petiční archy. Podrobnejsi informace o celé kampani "Za záchranu řeky Opavy" naleznete na stránkách herminovy.arnika.org.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz