Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Náš azylový zákon potřebuje zdokonalit, řada států má však azylovou legislativu horší

21. 8. 2003 - PRAHA [Radio Praha / Econnect]

Azylový zákon má stále mezery, ale na vstup do EU je připraven: k takovému závěru došli zástupci dvou desítek organizací a sdružení pracujících s uprchlíky, kteří se setkali na konsorciu v Praze. Azylová legislativa i uprchlická zařízení jsou podle nich připraveny na vstup země do Evropské unie v příštím roce. "Jsou státy, které mají mnohem restriktivnější azylovou legislativu než Česká republika. Stále i u nás ale existují rozpory, které je nutné řešit," uvedl Pavel Pořízek ze Sdružení občanů zabývajících se emigranty (SOZE).

Jedním ze sporných návrhů týkajících se azylové politiky byl poslanecký návrh na zavedení řízení o přípustnosti řízení o udělení azylu: cizinci by ještě před vstupem na území České republiky a před zahájením azylové procedury museli projít řízením, které by rozhodlo, zda vůbec mohou o azyl požádat. Tento návrh kvůli technickým nedostatků nakonec neprošel; podle zástupců nevládních organizací by politici měli podobné zásadní změny zákona konzultovat s odborníky. Podle Pavly Hradečné z poradny pro uprchlíky Českého helsinského výboru je ale běžnou praxí, že kritici z občanského sektoru jsou pomíjeni a nové změny se schválí bez předchozí odborné diskuse.

Normy upravující pobyt cizinců žádajících v České republice prošly po pádu komunistického režimu řadou změn. Zákonem, který po listopadu 1989 položil základ nové azylové politiky na našem území, byl zákon o uprchlících č. 498 z roku lednu 1990. Ten o deset let později, v lednu roku 2000, vystřídal zákon č. 325/1999 Sb., který ale nevyhovoval z toho důvodu, že žadatelům o azyl v České republice umožňoval pracovat v ČR ihned po podání žádosti o azyl – místo toho, aby zákon plnil svůj účel, tak často sloužil cizincům, kteří potřebovali legalizovat svůj pracovní pobyt v ČR.

V roce 2001 podle informací UNHCR o azyl požádalo přes osmnáct tisíc osob: proto byla v únoru následujícího roku přijata novela, která práci během prvního roku azylového řízení zakazuje. "Mezi další nedávné úpravy azylové legislativy patřilo převedení zodpovědnosti za posouzení odvolání z ministerstva vnitra na Vrchní soud," uvádí UNHCR. Od ledna 2003 mají být odvolání proti rozhodnutím ministerstva vnitra posuzována krajskými soudy a nově ustavený Nejvyšší soud v Brně se má zabývat kasačními stížnostmi proti rozhodnutím krajských soudů.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz