Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Po odsouzení partnerství gayů a lesbiček Vatikánem poukazuje OSN na nepřípustnost diskriminace

6. 8. 2003 - PRAHA [Econnect]

Pronásledování a diskriminaci, ať už založené na čemkoli, Spojené národy nemohou přehlížet, prohlásil v pondělí generální tajemník OSN při příležitosti setkání podporujícího práva gayů a lesbiček. Při příležitosti své účasti Kofi Annan připomněl článek 2 Všeobecné deklarace lidských práv, který říká, že "každý má všechna práva a všechny svobody, stanovené touto deklarací, bez jakéhokoli rozlišování, zejména podle rasy, barvy, pohlaví, jazyka, náboženství, politického nebo jiného smýšlení, národnostního nebo sociálního původu, majetku, rodu nebo jiného postavení".

Pohled generálního tajemníka OSN na svazky partnerů stejného pohlaví je, že "jednotlivcům by mělo být umožněno učinit vlastní volbu; měli bychom být opatrní, abychom nečinili soudy nebo nepřijímali předpojaté postoje proti lidem kvůli jejich volbě a preferencím". Annan ale připouští, že názorové spektrum mezi členskými státy OSN je v této záležitosti široké s velmi vyhraněnými postoji na obou stranách, a nevěří, že se jedná o téma, ve kterém by Spojené národy mohly angažovat.

Vyjádření Kofiho Annana přichází ve dnech, kdy se Vatikán ostře postavil proti registrovanému partnerství či manželství párů stejného pohlaví, ale zároveň v době, kdy některé země postupně přiznávají homosexuálním párům právo na právně upravený partnerský svazek. Pohled na homosexuální orientaci se mění i v církvi, tedy mimo katolickou: na konferenci v Minneapolis dnes biskupové americké episkopální církve schválili jmenování gaye, reverenda Genea Robinsona, biskupem státu New Hampshire. Shromáždění 107 biskupů se pro Robinsona vyslovilo 62 hlasy – duchovní je tak mezi anglikánskými biskupy v USA prvním, kdo se veřejně hlásí k homosexualitě.

Postoj Vatikánu je ale jednoznačný – v dokumentu přijatém minulý týden odsuzuje svazky osob stejného pohlaví jako "zvrácenost a společenskou hrozbu", protože "homosexuální akty jdou proti přirozenému morálnímu zákonu". Dokument nabádá k tomu, aby zákonodárci hlasovali proti zákonům legalizujícím partnerství gayů a lesbiček – a dokonce mají usilovat o změnu případně již přijatých zákonů. Postoj Vatikánu má mimo jiné i podporu amerického prezidenta Bushe, který odmítá svazky stejnopohlavních párů ve Státech připustit; americká orgahizace gay, lesbických, bisexuálních a transgender katolíků a jejich příznivců DignityUSA ovšem zásadně nesouhlasí. Dokument podle ní vychází z předpokladu, že všichni lidé nebyli stvořeni rovnými, a tyto zákony mohou posílit tuto nerovnost. "Vatikán chrlí v posledních letech stále více drsných prohlášení proti přiznání rovnocenné občanské ochrany gay a lesbickým párům a jejich rodinám. Tento nový dokument je určen k zastrašení veřejných činitelů celého světa, aby dělali to, čeho sám Vatikán není schopen - zastavit sílící tendence v zákonodárství. Je hrozná ostuda, že vedoucí představitelé naší církve se stávají hlasateli netolerance a pokračování diskriminace," tvrdí organizace.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Zprávy z Infoservisu společnosti Člověk v tísni

Infoservis

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz