Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pastva a kosení má navrátit kvalitu loukám na Karlovarsku

1. 8. 2003 - PRAHA [Econnect]

-foto-
-foto-
Praktická ochrana přírody v Karlovarském kraji není příliš častá. Věnuje se jí systematicky několik lokálních sdružení, občas proběhnou jednorázové akce, činnost Správy CHKO Slavkovský les je dosti sporadická. V uplynulém měsíci však proběhly hned tři zásahy pro záchranu druhové rozmanitosti na zdejších loukách. Ochranáři a dobrovolníci posekali dvě mokřadní louky a pásli ovce na hadcových skalkách. Tyto příklady jsou v tomto kraji dosud ojedinělými zásahy, které však mají pro zdejší přírodu velký význam.

Pastva v národní přírodní rezervaci Tři křížky

Kdysi naučná stezka po jedné z nejcennějších lokalit na území zdejší CHKO Slavkovský les byla delší dobu ohrožena masivním náletem dřevin a invazí kulturních trav. Před dvěma lety proto ochranáři z CHKO nasadili stádo koz, které se zde páslo asi 14 dní. Přitom také vyřezali náletové dřeviny borovic a břízy. Pokus s pasením se ukázal přínosným, a tak se v letošním roce opakoval, tentokrát však se stádem 40 ovcí. Ovce spásají vegetaci odlišně od koz, byly zde proto na 14 dní vypuštěny právě ony. O ovce se po celou dobu starali brigádníci z řad studentů. Po úspěšném a citlivém spasení lokality bylo stádo ještě na několik dní vypuštěno na podstatně menší hadcovou Dominovu skalku.

Rozšiřující se pastvou se snaží zdejší ochranáři zamezit postupnému zarůstání kulturními travinami a náletovými dřevinami lokalitu s unikátní vegetací. Na hadcových skalkách řídce porostlých dřevinami se vyskytuje ohrožená květena, která je vázána právě na specifický chemismus rostliny hadec. Vysoký obsah hořčíku způsobuje u běžných rostlin trpasličí formy (tzv. nanismy). Navíc se zde vyskytuje množství rostlinných druhů vázaných právě na tento podklad. Příkladem je světový endemit této oblasti rožec kuřičkolistý, který se vyskytuje na několika hadcových skalkách ve Slavkovském lese.

Zanikající mokřad Ovčí rybník

Ovčí rybník u Krajkové na Sokolovsku patřil k výrazným botanickým lokalitám nejen regionálního významu. Především mokřadní vegetace byla zastoupena množstvím vzácných a chráněných rostlin. Jmenujme jeden druh za všechny. Vítod douškolistý (Polygala serpyllifolia), kriticky ohrožený druh naší květeny zde rostl poměrně hojně. Červená kniha ČR a SR ještě uvádí ve výčtu několika lokalit na našem území právě Ovčí rybník se zmínkou, že je potřeba místo kosit, jinak hrozí zánik! Přírodovědní pracovníci Krajského muzea v Sokolově se snažili několikrát zajistit financování tohoto opatření, leč marně.

O záchranu lokality po odborných konzultacích právě s pracovníky muzea se pokusila v letošním roce společnost pro záchranu nedalekého hradu Hartenberg. Tato společnost každoročně v rámci mezinárodních pracovních táborů Sdružení dobrovolných aktivit INEX-SDA provádí konzervační práce na hradě a také zvelebování přilehlé vesnice a jejího okolí. Letos studenti navíc vyřezali v mokřadu Ovčí rybník nálet osiky a pokosili zarůstající louku. Kosení bude nutno několikrát opakovat, než bude možné říci, že se zde obnovuje dřívější charakter a druhová pestrost.

Kdysi orchidejová louka v Sokolově

Na samém okraji města Sokolov najdete poblíž Lobezského potoka na ploše asi 1,5 ha mokřadní společenstvo. Ještě před deseti roky zde bylo mnoho kvetoucích vstavačů májových, ale ty postupně ubývali, až jich zde zůstalo pouze několik (v roce 2002 byly nalezeny botaniky z Krajského muzea Sokolov pouze 4 kvetoucí jedinci). Mokřad je sycen pramenící spodní vodou a díky tomu, že se neseká, zarůstá intenzivně porosty tužebníku. Rostlinná biomasa, každoročně svým tlením zvyšuje eutrofizaci lokality, čehož využívá právě tužebník jilmový a vytlačuje ostatní květenu.

V loňském roce byla louka poprvé pokusně posečena. V letošním roce se opět podařilo majitele pozemku město Sokolov přesvědčit o nutnosti tohoto zásahu a město jej provedlo. Zda-li se tato každoroční seč projeví na zvýšení výskytu vstavačovitých bylin se ukáže za několik let, nyní však mají alespoň příležitost.


Petr Krása

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

24. 11. 2004

O Autorech

Petr Krása

Externí redaktor Econnectu. Věnuje se přírodním vědám, zejména botanice a problematice starých a významných stromů. Pracuje na vytváření soustavy Natura 2000.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz