Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Izrael: Rodina mimo zákon?

31. 7. 2003 - PRAHA [Econnect]

Izraelští legislativci by měli odmítnout diskriminační zákon, projednávaný v Knessetu, izraelském parlamentu. Je o tom přesvědčena mezinárodní organizace pro lidská práva Human Rights Watch (HRW). "Pokud zákon projde, stane se překážkou pro společný život sezdaných Palestinců a Izraelců v Izraeli a dotkne se tak tisíců manželských párů," tvrdí HRW.

Navrhovaný zákon "Nationality and Entry into Israel" Palestincům zakazuje žít se svými partnery na území Izraele. Právní norma se má týkat všech novomanželů – zabrání jim žít na místě podle své vlastní volby. Ovlivní ovšem i páry sezdané před lety, jejichž žádosti o povolení pobytu stále čekají na vyřízení. Odstavec 2 tohoto zákona uvádí, že ministr vnitra "nebude garantovat" palestinským obyvatelům okupovaných teritorií povolení k bydlení či pobytu v Izraeli, stejně tak ani občanství. Dosavadní situace je taková, že téměř jedinými Palestinci, kteří dostali povolení k pobytu, jsou ti, kdo si vzali izraelské občany.

Diskutovaný zákon se ovšem nedotýká manželství mezi občany Izraele a cizinci z třetích zemí. "Zákon nestoudně diskriminuje Izraelce palestinského původu a jejich palestinské partnery," komentuje situaci Hanny Megaly, vedoucí divize HRW pro Střední východ a severní Afriku. "Je skandální, že vláda tento zákon navrhla – a je šokující, že parlament to urychluje," dodává.

Podle HRW se přitom nový předpis může dotknout až pětiny izraelské populace. "Izrael se rozhodl ratifikovat mnohé mezinárodní úmluvy, které zakazují diskriminaci a zavazují jej k ochraně rodinného života," podotýká Hanny Megaly. "Tyto závazky zákon jasně porušuje," doplňuje. Tvrdý dopad bude mít norma na i ty palestinské obyvatele ve východním Jeruzalémě, kteří nemají izraelské občanství a musí žít právě v Jeruzalémě, aby si udrželi povolení k pobytu. Buď budou muset žít odděleně od svých partnerů, anebo se budou muset odstěhovat do okupovaných teritorií – a ztratí právo žít v Jeruzalémě, připomíná HRW.

Zákon je ovšem terčem kritiky ze strany lidskoprávních aktivistů i mimo Human Rights Watch. "Nejen, že jde o porušení základních zásad mezinárodního práva a mezinárodních smluv, které Izrael podepsal. Návrh zákona také nepokrytě znemožňuje izraelsko-palestinské usmíření," reprodukuje stanovisko Amnesty International aktivista české AI Ľubomír Majerčík. "Jeho důsledky se dotknou tisíců smíšených rodin, které jsou nadějí na trvalejší příměří," dodává.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Zprávy z Infoservisu společnosti Člověk v tísni

Infoservis

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz