Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Součástí turné Gulo Čar k nové desce bude projekt na podporu Romů

9. 2. 2006 - PRAHA [Radio Praha]

Brněnská romská skupina Gulo Čar vydá nové album nazvané Gypsy Goes to Hollywood. V polovině února k jeho vydání uspořádá sérii koncertů nazvanou Likviduj! Tour. Součástí koncertů budou besedy, na nichž hudebníci a jejich hosté chtějí s návštěvníky diskutovat o možnostech integrace nejchudších lidí z romských ghett do většinové společnosti.

"Víme, jak Romové v brněnských ghettech žijí, i to, že to není nic jednoduchého," řekl ČTK kapelník Gulo Čar Vladimír Dirda, který se stejně jako někteří další spoluhráči z kapely sám živí jako terénní sociální pracovník. "Spojíme tak obě své profese. Nejdřív zahrajeme a navodíme atmosféru a jestli lidé budou mít chuť se s námi bavit, tak si potom popovídáme," řekl.

"Řada lidí by v ghettu vůbec žít nemusela. Z různých důvodů se do něj v minulosti propadli a sami už se odtud nedokáží dostat," uvedla Adéla Pospíchalová ze společnosti Člověk v tísni, která se na přípravě projektu podílí. Pětatřicet pracovníků Člověka v tísni se snaží Romům v 16 městech pomáhat zejména se splácením dluhů a hledáním práce a lepšího bydlení. Gulo Čar zahájí turné 17. února v Písku, naplánovány mají celkem dvě desítky koncertů. Nové album pokřtí 27. dubna v pražském Paláci Akropolis. "Chystáme se i do Bratislavy a Rakouska," uvedl Dirda.

Gulo Čar hrají romskými melodiemi ovlivněné písně na pomezí soulu a funku. "Nyní jsme se posunuli trochu blíž k taneční muzice," řekl Dirda.

Jádro kapely tvoří hudebníci, kteří spolupracovali již ve skupinách Futurum nebo Synergy. Se zpěvačkou Irenou Horváthovou vystupovali také jako předskokani na pražských koncertech Gipsy Kings a Jamese Browna. Kapela získala před dvěma lety cenu Akademie populární hudby Anděl v kategorii world music za své předchozí album Baro Drom. Producentem nové desky byl baskytarista slavných amerických Living Colour Doug Wimbish, který si na albu také zahrál jako host. Pozvání na hostování přijali také například zpěvák Dan Bárta, saxofonista Štěpán Markovič nebo David Koller. "Chtěli bychom, aby hosté z desky zahráli také na křtu," dodal Dirda.

Informace o kampani týkající se integrace Romů se nacházejí na stránce www.ceskaghetta.cz.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz