Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Čína & AIDS: zametání problémů pod koberec?

14. 7. 2003
Jana Sobotková [Econnect] -


V Číně se ucházejí o další zápis do Guinessovy knihy rekordů: o víkendu média přinesla informaci o obřím kondomu navlečeném na mrakodrap v jednom jihočínském městě – ten má kromě jiného poukazovat na nebezpečí HIV/AIDS. Syndrom získaného selhání imunity je pro Čínu obrovským problémem zvláště v oblastech, kde se infekce rozšířila nekontrolovaným placeným "dárcovstvím" krve. Mezi tyto oblasti patří i provincie Henan, ovšem její představitelé se s problémem vypořádávají velmi svérázně: nesnáze HIV pozitivních "dárců krve" neřeší a jejich protesty tvrdě potírá. Upozornila na to mezinárodní lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW).

Organizace upozorňuje na eskalující policejní násilí proti HIV pozitivním demonstrantům. Policie v provincii Henan rostoucí měrou používá jak násilí proti lidem, kteří se protesty domáhají zdravotní péče, tak svévolné zatýkání. "Pronásledování HIV pozitivních demonstrantů je dvojnásob ostudné vzhledem k tomu, že především stát má vinu na jejich nakažení," prohlásila ředitelka programu HRW pro HIV/AIDS a lidská práva Joanne Csete. "Zdá se, že úřady provincie Henan se snaží zamést svou úlohu v epidemii AIDS pod koberec," podotýká.

Human Rights Watch upozorňuje, že v devadesátých letech se miliony vesničanů v provincii nakazily virem HIV ve vládou spravovaných centrech pro sběr krve. Pro úředníky byly motivací velké zisky z mezinárodního průmyslu, pro vesničany znamenal prodej vlastní krve vítaný a potřebný zdroj příjmů. V současné době demonstrující požadují pro postižené dostupnou léčbu a péči a kritizují zpronevěry ve financování státního programu pro AIDS. Na dřívější protesty odpověděly vládní zdravotnické úřady slibem pomoci. Ovšem na současné protesty jsou odpovědí násilí a svévolné zadržování.

V polovině května využila stovka pacientů nakažených virem HIV šetření týkající se epidemie SARS prováděné Světovou zdravotnickou organizací (WHO) v nemocnici ve Wenlou, aby protestovali proti diskriminaci HIV pozitivních pacientů v přístupu ke zdravotní péči; sto metrů od nemocnice byla však jejich demonstrace zablokována. Yang Nidan, který protestoval proti zacházení policie s demonstranty, byl podle informací médií a čínských aktivistů surově zbit. Další protest se odehrál v druhé polovině června: obyvatelé vesnice Xiongqiao, místa s velmi vysokým podílem HIV pozitivních obyvatel, vyšli do města Zhengzou, aby tam provinční vládě předali petici týkající se nedostatečné zdravotní péče. Byli však zadrženi a policií dopraveni zpět do vesnice. 22. června do vesnice vpadly stovky policistů – ti zadrželi třináct obyvatel, kteří se údajně podíleli na demonstraci za zřízení nemocnice, a další obyvatele bez rozdílu zbili.

HRW proto apeluje na čínské představitele, aby byl skandál s prodejem krve v provincii Henan prošetřen, stejně jako zpronevěry ve státním financování programů pro AIDS, a zodpovědné osoby aby byly hnány k zodpovědnosti. Human Rights Watch zároveň vyzývá mezinárodní dárce a organizace působící v Číně v oblasti AIDS k vyvíjení nátlaku na Peking, aby byl případ masového rozšíření viru HIV v provincii Henan řádně prošetřen.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Občanská společnost - návod k použití
Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz