Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Akce cihla vynesla pro mentálně postižené 1,5 miliónu korun

10. 7. 2003 - PRAHA [Radio Praha]

Letošní už čtvrtá Akce cihla vynesla téměřj 1,5 miliónu korun. Po dobu dvou měsíců mohli vidět obyvatelé Prahy na ulicích stánky, ve kterých se prodávaly cihly. Ten, kdo si ji koupil přispěl na pomoc mentálně postiženým. Cihel se prodalo přes 14 tisíc. Díky výnosům z minulých let bylo možné vybudovat na Slapech chráněnou domácnost pro 9 lidí s mentálním postižením. Za dva roky, co objekt funguje, se ukázalo, že všichni jeho obyvatelé, kteří přišli z ústavů, udělali obrovský posun. Poprvé žili jako dospělí a právě tato terapie přinesla úspěch. Na tento projekt letos navazuje vybudování chráněné dílny.

Jak uvedl Jiří Sobek z občanského sdružení Portus, jeho členové se snaží najít obyvatelům i zaměstnání v obci, ale to není cesta pro každého. "Pro ty klienty, kteří potřebují větší stupeň podpory, vytváříme chráněnou dílnu na výrobu nakládaných hermelínů. Tady ty chlebíčky, to je takový vzorek naší činnosti, tak jsme se rozhodli mít to jako oficiální výrobní program."

A právě na tento program půjde část výtěžku z Akce cihla. Druhá polovina má pomoci zajistit provoz pražské kavárny Vesmírna, kde pracují mentálně postižení. Jak uvedli organizátoři akce, vůle pomáhat potřebným stále ještě není pro mnoho Čechů samozřejmostí. Velký zájem projevili naopak turisté z ciziny. Mezi českými dárci prý převládali lidé, kteří sami mnoho finančních prostředků nemají, což potvrdil i jeden z patronů akce, známý houslista Jaroslav Svěcený, který si našel čas a sám také cihly prodával.

"Já musím říct, že jsem hrdě druhou polovinu května a celý červen, když se mě lidi ptali, co dělám, říkal, hraju na koncertech a prodávám cihly. Pro mě to byla obrovská psychologická zkušenost, když jsem ty cihly prodával, protože tam jsem poznal gró toho národa - od těch nejstřícnějších až po ty nejhorší bubáky, které si umím představit. Já jsem byl rád, že jsem tam mezi těmi lidmi byl. To byl pro mě asi ten největší zážitek. Dneska potkávat lidi s dobrou duší, to je opravdu zázrak."

Podle organizátorů akce už Pražany začíná unavovat narůstající počet nejrůznějších veřejných sbírek. Není tomu tak ale vždy. Jednoho dne prý přišel ke stánku na Smíchově česky mluvící muž středního věku a přinesl 10.000 korun. Jak uvedla koordinátorka projektu Jaroslava Šmrhová, dárce nechtěl uvést své jméno.

"Cihličky si naskládal do věže a na každou napsal jedno písmenko. Dohromady to potom vytvořilo citát z Bible: 'Kdybych mluvil jazyky lidskými i andělskými a lásku bych neměl, jsem jenom dunící kov a zvučící zvon.' A pro ty dva lidi, kteří tam to dopoledne prodávali, to byl asi nejsilnější zážitek z celého působení na té akci Cihla."

S Akcí cihla jsou organizátoři spokojeni. To se však nedá říci o sociálních službách. Mysleli si, že se chráněné bydlení pro mentálně postižené se bude rozšiřovat, že dali příklad jak mohou žít. Buhužel zásadní změna nenastala a stát preferuje ústavy.


Zdeňka Kuchyňová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

28. 11. 2003

Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz