Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Cena německých vyhnanců pro české iniciátory Kříže smíření

30. 6. 2003 -, Radio Praha

Němečtí vysídlenci ze zemí střední a východní Evropy v neděli poprvé udělili spornou cenu Franze Werfela za lidská práva a proti genocidě. Ocenění obdrželi ve Frankfurtu nad Mohanem iniciátoři Kříže smíření v Teplicích nad Metují Věra Vítová, Jan Piňos a Petr Kulíšek, jakož i vedoucí ústavu výzkumu diaspory a genocidy na Porúrské univerzitě v Bochumi Mihran Dabag.

"Vyhnání a genocidu nelze nikdy ospravedlnit. Jsou vždy zločinem," prohlásila na úvod slavnosti předsedkyně Svazu vyhnanců Erika Steinbachová. Její organizace zastřešuje dvě desítky krajanských sdružení vysídlených Němců, včetně sudetoněmeckého. Kříž smíření, který připomíná povraždění 23 Němců při jejich divokém odsunu v létě 1945, byl odhalen loni v září na místě tragédie na Bukové hoře u Teplic nad Metují. Pomník vyvolával od počátku rozporné reakce. Letos v květnu ho zhanobil neznámý pachatel nacistickými symboly. Policisté našli u kříže také funkční výbušný systém.

"Postoje založené na nesnášenlivosti už nemají v dnešním světě místo," řekl v neděli ČTK Jan Piňos, jeden ze tří iniciátorů Kříže smíření v Teplicích nad Metují. Poté, co Piňos ve Frankfurtu nad Mohanem od německých vysídlenců ze zemí střední a východní Evropy převzal spolu se dvěma dalšími kolegy cenu Franze Werfela, označil ocenění za poctu "všem odvážným lidem". Piňos připomněl slova frankfurtské primátorky Petry Rothové, která na slavnosti uvedla, že je třeba povzbuzovat ty, kdo mají odvahu postavit se proti stereotypům a většinovému myšlení. "Historicky vzato je této odvahy v Čechách velký nedostatek," řekl Piňos s tím, že o tom svědčí také časté útoky na památník. Aktivista má za to, že Německo je podstatně dál v překonávání válečných traumat. "Přál bych si, abychom v Čechách také překonávali svá traumata a měli nadhled," řekl.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz