Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vláda schválila strategii investic do ochrany přírody

20. 6. 2003 - PRAHA [ Radio Praha]

Česká republika musí v následujících sedmi letech investovat do ochrany přírody 285 miliard korun. Největší zátěž ponesou podniky a obce, peníze budou muset dát například do čistíren odpadních vod. Strategii investic do ochrany životního prostředí schválila vláda, řekla ČTK mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová.

Po vstupu do EU bude Česká republika moci čerpat stejně jako ostatní členské státy peníze ze strukturálních fondů unie, z nichž má pro ekologické projekty dostat 83 milionů eur (asi 2,57 miliardy korun). Z Fondu soudržnosti by mělo Česko získat 418 milionů eur (skoro 13 miliard korun), a to v letech 2004 až 2006. V současné době jsou zdrojem financí předvstupní fondy Evropské unie - ISPA, Phare a Sapard, dodala Šůlová. "Finanční prostředky bychom investovali i bez vstupu do EU. Díky členství v unii ovšem budeme moci nutné investice provést rychleji a navíc na ně nebudeme sami," komentoval schválení finanční strategie ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

V nejbližších třech letech budou peníze na ekologické akce obcím a soukromníkům chybět. Například letos jim k naplnění plánu chybí 11 miliard. Proto je podle ministerstva nutné, aby jim stát přispěl ze svého rozpočtu, ze Státního fondu životního prostředí a z fondů EU. Ze státního rozpočtu je třeba počítat také zhruba se čtyřmi miliardami korun na doplnění státní monitorovací sítě.

Jedním z evropských předpisů, s nimiž se bude muset Česko vypořádat v nejbližších letech, je směrnice o znečištění dusičnany ze zemědělských zdrojů. Do výstavby nových sil a dalších zařízení budou zemědělci muset investovat do roku 2007 5,6 miliardy korun. Stát počítá s pomocí strukturálních fondů EU.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz