Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

60 dní: Svačinka pro úředníky obsahovala dlouhý seznam chemikálií

18. 6. 2003
Alena Mejstříková [Arnika / Econnect] -


Svačinku pro úředníky ministerstva zemědělství uspořádalo minulý týden sdružení Arnika. Členové Arniky nabízeli úředníkům ke svačince jednohubky ze sladkovodních ryb a předali jim petici Budoucnost bez jedů a stanovisko vědců a lékařů podporující přijetí funkčního, širšího integrovaného registru znečišťování. Happening byl jednou z akcí kampaně 60 dní pro čistou zemi, vzduch a vodu, která má jediný cíl: upozornit na důležitost zavedení integrovaného registru znečišťování a zasadit se o to, aby sledoval co nejvíce toxických látek a všechny jejich úniky do prostředí (včetně odpadů).

"Ryby v našich řekách dokonale odrážejí celkovou čistotu prostředí, protože většina chemikálií z prostředí nakonec končí v řekách. I když je situace lepší než před lety, některé z ryb to nesnášejí nejlépe - vědci našli v Tiché Orlici hermafroditní pstruhy, návrat lososů se sice koná, ale pomalu." vysvětlil tiskový mluvčí Arniky Marek Jehlička, proč ke svačince podávali právě ryby. Ryby jsme vybrali také kvůli znečištění řek a prostředí toxickými látkami narušujícími hormonální systém živočichů jako DDT, PCB, dioxiny, ftaláty a dalšími

Kampaň 60 dní

Kampaň "60 dní pro čistou zemi, vzduch a vodu", jejímž cílem je upozornit na důležitost integrovaného registru a zasadit se o to, aby sledoval co nejvíce toxických látek a všechny jejich úniky do prostředí Arnika zahájila 15. května akcí před Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR (MPO). Hlavní vzkaz Arniky symbolizovalo heslo na transparentu spuštěném aktivisty ze Švermova mostu: "Chceme pravdu o toxických látkách". Arnika tak reagovala na obavy resortů průmyslu a zemědělství ze zavedení registru toxických látek.

V rámci kampaně Arnika pořádala a ještě chystá řadu dalších akcí. 23. května tak například zahájila v Liberci sbírání podpisů pod petici Budoucnost bez jedů ze spalovny. Petice adresovaná hlavně České inspekci životního prostředí a Ministerstvu životního prostředí ČR požaduje především okamžitý zákaz používání směsi toxického popílku a strusky z liberecké spalovny Termizo, a.s. jako stavebního materiálu. Arnika navrhuje, aby toxický popílek byl do budoucna zpracován cestou chemického rozkladu, kterou by se odbouraly toxické dioxiny, které se jinak mohou dostat až do potravin. Tento cíl vychází z požadavků mezinárodní Stockholmské úmluvy o perzistentních organických látkách, která byla podepsána 22. a 23. května 2001 ve Stockholmu a zakazuje výrobu a použití devíti pesticidů (například DDT, dieldrinu či endrinu), jedné skupiny technických průmyslových látek (polychlorovaných bifenylů - PCB) a nařizuje minimalizaci úniků dvou skupin látek nazývaných souhrnně dioxiny. Celých 60 dní by mělo vyvrcholit akcemi k sedmé schůzce ke Stockholmské úmluvě, která začne 14. července v Ženevě.

Integrovaný registr znečišťování

Zřízení Integrovaného registru znečišťování stanoví zákon o integrované prevenci znečištění (tzv. IPPC) a nyní se připravuje jako nařízení vlády jeho konkrétní podoba, tedy seznam látek podléhající registraci. Jedná se tedy o tom, zda bude obsahovat opravdu seznam většiny nebezpečných látek anebo se stane nicneříkajícím seznamem s informacemi o pár látkách od pár podniků.

Integrovaný registr je jednoduchý informační systém o množství toxických látek, které jednotlivé podniky ročně používají ve výrobě, vypouští do ovzduší, do vody, půdy anebo končí v odpadech. Má být veřejně přístupný například na internetu. Návrh nařízení vlády předalo Ministerstvo životního prostředí ČR na začátku června do připomínkového řízení se dvěma verzemi seznamu chemických látek - širší (122) a užší (88). 1. července bude návrh nařízení vlády projednáván na Ministerstvu životního prostředí.

Arnika prosazuje širší registr, který zahrne všechny nebezpečné látky - tedy např. také ftaláty, tetrachlorethylen, formaldehyd, styren, dioxiny, polychlorované bifenyly, mangan a řadu dalších látek, které by někteří představitelé průmyslu a někteří státní úředníci na seznamu raději neviděli. Jednou z dalších výhrad je současný návrh zprovoznění širšího registru až od roku 2007. Obava panuje také o zachování povinnosti informovani o přítomnosti toxických látek v odpadu.

Ministerstvo zemědělství ČR je spolupředkladatelem návrhu nařízení vlády. Zatím se ale jeho představitelé nerozhodli, zda podpoří sledování 122 anebo jen 86 či ještě méně toxických látek na jejich cestě do životního prostředí.

Vedoucí kampaně Budoucnost bez jedů RNDr. Jindřich Petrlík uvádí: "Zemědělci, rybáři a myslivci jsou první, kdo doplácí na úniky toxických látek. Můžeme si připomenout ryby břichem nahoru při nedávné havárii v Ústí nad Labem, anebo zdechlého srnce v sousedství havarované skládky toxických odpadů v Pozďátkách. Logicky by tedy právě Ministerstvu zemědělství mělo jít o omezení úniků jedů do životního prostředí a o zavedení co nejširšího integrovaného registru znečišťování. Doufáme, že to tak nakonec i bude." Jak se k registru postaví ministr Ing. Jaroslav Palas a další členové vlády však není dosud jisté.

Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz