Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sananim má řešení pro drogově závislé matky

17. 6. 2003 -, Econnect

Matky s dětmi a mladí lidé, kteří se snaží zbavit drogové závislosti, mají šanci najít pomoc v Terapeutické komunitě Karlov na Písecku. Zatím ojedinělý program, který je určený právě závislým matkám pečujícím o děti, startuje sdružení Sananim – slavnostní křest programu „Léčba závislých matek s dětmi“ proběhne v Karlově u Smetanovy Lhoty v pondělí 23. června se zahájením v 15 hodin.

Občanské sdružení Sananim je jednou z nejstarších a největších neziskových organizací, které se zabývají prevencí a léčbou drogových závislostí – a nově otevíraný léčebný program sdružení poskytuje jako jediná organizace u nás. "Fakt, že matka má své dítě u sebe, je významným motivujícím prvkem pro úspěšné dokončení léčby. Dětem je tak umožněn přirozený vývoj a matka získává nejen praktické dovednosti v péči o dítě, ale současně se mezi nimi vytváří citová vazba, která je pro další život velmi důležitá," vysvětluje Michaela Nováková za Sananim důležitost společného pobytu matek s dětmi na specializovaném pracovišti.

Pracovnice sdružení připomíná, že slavnostní křest je oslavou dokončení rekonstrukce celého domu Terapeutické komunity Karlov a setkáním všech, kteří se na realizaci tohoto projektu podíleli nebo jej podpořili. Svou účast na slavnostním křtu přislíbili mimo jiné i Karel Schwarzenberg, pražský primátor Pavel Bém, Jiří Bartoška, Chantal Poullain, ale i zástupci ministerstev, krajů a parlamentu. "Celková účast je odhadována na 150 osob," odhaduje Michaela Nováková.

Terapeutická komunita Karlov je určena pro klienty při diagnostikované závislosti na nealkoholových drogách, a to mladistvým a dospělým do dvaadvaceti let a matkám s dětmi. Podmínkou přijetí je mimo jiné dobrovolnost vstupu, přijetí řádu, režimu a pravidel života v komunitě a absolvování residenční detoxikace. Kromě léčby, jejíž trvání je 6-8 měsíců, komunita poskytuje i poradenství pro rodiče a partnery klientů, kromě toho nabízí také odborné konzultace a stáže. Samostatný život v terapeutické komunitě nabízí především otevřenou komunikaci mezi klienty a personálem, ale také spoluúčast klientů na rozhodovacích procesech ve společenství, které přirozeně vede ke změně vzorců chování. Základním cílem komunity je zapojení klientů zpět do života bez drog: a základní podmínkou k dosažení tohoto cíle je podle sdružení trvalá abstinence a získání schopnosti odpovědného rozhodování.

Občanské sdružení Sananim je největší nestátní organizací v ČR, poskytující služby v oblasti péče a léčby závislostí na nealkoholových drogách; bylo založeno v roce 1990 jako jedna z prvních nestátních organizací, zabývajících se touto problematikou. Po celou dobu své existence sdružení usiluje o kvalitní spolupráci se státní i nestátním sektorem na centrální i místní úrovni; zařízeními sdružení prošlo od roku 1990 několik tisíc klientů. Obecné cíle sdružení jsou následující – poskytování profesionální pomoci a léčby osobám ohroženým drogovou závislostí; provoz sítě programů a služeb, vytvářejících komplexní systém prevence, péče a léčby o drogově závislé; profesionalizace poskytovaných služeb a rozvoj systému v oblasti poskytování specifických služeb a jeho efektivity; změna pohledu veřejnosti na problematiku drogových závislostí; rozvoj spolupráce na místní i centrální úrovni při plánování a realizaci protidrogové politiky a vzdělávání v oblasti drogových závislostí.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz