Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Akord nabízí rekvalifikační kurz budoucím asistentům lidí s handicapem

16. 6. 2003 - PRAHA [Econnect]

Rekvalifikační kurz pod názvem Asistent - osobní služba handicapovaných osob nabízí veřejnosti denní stacionář Akord. Víkendový rekvalifikační kurz akreditovaný ministerstvem školství proběhne na přelomu tohoto a příštího roku, zájemci však mají možnost přihlásit se už nyní. "V naší společnosti je mnoho lidí odkázaných na pomoc druhých, hlavně z důvodu postižení. Osobní asistence je jeden z druhů péče, jenž se zcela vymyká těm, které u nás byly dosud provozovány. Všechny, ať již ústavní nebo domácí, byly totiž postaveny tak, že jejich uživatel byl trpným objektem, o nějž se staral stát," objasňují stránky stacionáře důvody zorganizování kurzu.

Snahou Akordu je, aby vyškolení osobní asistenti přispívali k plnohodnotnému životu klienta, popřípadě jeho rodiny - osobní asistence může člověku i s velmi těžkým postižením umožnit život ve vlastní domácnosti. Témata zahrnutá do vzdělávacího programu vyhází z vybraných kapitol speciální pedagogiky, patopsychologie, psychologie handicapu či osobní asistence. Předpokladem je, že projekt prospěje nejen klientům, kteří asistentskou službu využijí, ale také – v oblasti vzdělávání a dalšího osobního rozvoje – i samotným asistentům.

Kurz je ukončen závěrečnou zkouškou a absolventi dostanou doklad o rekvalifikaci. Organizátoři nabízejí, že po ukončení kurzu bude absolvent zvládat elementární problematiku sociální rehabilitace včetně empatie potřeb klienta, získá orientaci jak v klíčových právních normách vztažených k sociálnímu zabezpečení, tak v základech teorie i praxe jednotlivých oblastí handicapu, kromě toho také bude schopen pochopit psychické procesy postiženého pod tlakem změn jeho zdravotního stavu a bude umět s postiženým navazovat kontakt – verbální i neverbální. Kurz kromě toho nabízí i zvládnutí základů psychohygieny, teorie první pomoci a první pomoci, absolvent by měl získat i schopnost kompenzovat psychické zátěže své i svého okolí. Kdo rekvalifikační kurs absolvuje, měl by na závěr zvládat techniku práce při samostatném nácviku handicapovaných v základních úkonech sebeobsluhy a soběstačnosti a také techniku nácviku užívání kompenzačních pomůcek, měl by také umět spolupracovat s odborníky pro danou oblast péče, kooperovat a komunikovat s rodinou klienta a také adaptovat se na nezvyklé situace v rodinách klientů.

Denní stacionář Akord je neziskové zařízení pro děti a mládež s mentálním postižením a kombinovanými vadami ve věku od 6 do 26 let. Při vzdělávací, výchovné a léčebně rehabilitační péči využívá alternativních forem rozvoje osobnosti dětí s handicapem s cílem jejich začlenění do běžného života společnosti. Cílem projektu je i individuální vzdělávací program pro každé dítě a zřízení přípravného stupně pomocné školy; stacionář chce vzdělávat podle možností a schopností i děti, které byly vzhledem k jejich handicapu v minulosti zbaveny školní docházky. V rámci komunitní péče Akord nabízí i ambulantní rehabilitační péči pro děti a mládež. Podrobné informace o činnosti stacionáře, případně o podmínkách zařazení do rekvalifikačního kurzu, je možné získat na adrese Záhřebská 36, 120 00 Praha 2, případně e-mailu dsakord@mbox.vol.cz nebo webových stránkách www.volweb.cz/dsakord/.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz