Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Greenpeace: Řekové uvalili další zákaz na geneticky modifikovanou kukuřici

1. 2. 2006 - PRAHA [Greenpeace / Econnect]

Nový, rozsáhlejší zákaz pěstování a dovozu odrůd geneticky modifikované kukuřice firmy Monsanto, a to navzdory postoji Evropské komise, schválila řecká vláda. Zákaz je zdůvodněn obavou o životní prostředí. Ekologická organizace Greenpeace rozhodnutí vítá a informovala, že zákaz se týká kukuřice MON810, která byla v České republice poprvé komerčně pěstována v loňském roce.

Rozhodnutí řecké vlády a jejímu úsilí o ochranu životního prostředí a svého zemědělství vyjádřilo Greenpeace silnou podporu. Organizace opět poukazuje na nedostatek transparentnosti při rozhodování o geneticky modifikovaných organismech ze strany Evropské komise. "Komise by si měla od Řeků vzít příklad z demokratického jednání a skončit s prosazováním zájmů biotechnologických firem," uvádí Greenpeace.

Kukuřice MON810, které se zákaz týká, obsahuje tzv. BT-toxin, který má chránit rostlinu proti specifickému druhu zavíječe. "Monitorovací plán Monsanta z roku 1995 se zabývá pouze možným vznikem rezistence na BT-toxin u populací evropského zavíječe kukuřičného. Avšak významný počet vědeckých studií, publikovaných po roce 1995, poukázal na mnoho dalších, škodlivých účinků, např. na akumulaci toxinu v půdě a vliv na ostatní živočišné druhy," varují ochránci přírody.

V tuto chvíli je v sedmi členských státech Evropské unie v platnosti celkem 12 národních zákazů geneticky modifikovaných plodin, které byly autorizovány na úrovni EU. Týkají se geneticky modifikované kukuřice a řepky. Očekává se, že Světová obchodní organizace (WTO) brzy vydá svoji předběžnou zprávu o sporu o geneticky modifikovaných organismech mezi EU a Spojenými státy, Kanadou a Argentinou. Zpráva se bude zřejmě rovněž odvolávat na národní zákazy geneticky modifikovaných plodin v EU. Greenpeace zdůrazňuje, že WTO není legitimní v této otázce rozhodovat a že evropské státy by měly mít právo geneticky modifikované organismy na svém území odmítnout.

Na nedostatek demokracie v rozhodování o geneticky modifikovaných organismech Greenpeace upozorňuje dlouhodobě. "O tom, co budou mít občané EU na talíři, rozhodují úředníci nepřímo volené Evropské komise proti vůli demokraticky zvolených vlád členských států, či dokonce absolutně nikým nevolení představitelé WTO," zní výhrada Greenpeace. Netransparentnost rozhodování v této oblasti ilustruje i fakt, že nový zákaz přijatý řeckou vládou zahrnuje nejen 17 odrůd , které byly zařazeny do evropského katologu registrovaných odrůd v září 2004, ale i 14 odrůd, které Evropská komise přiřadila do katalogu 30. prosince 2005, aniž o tom informovala veřejnost.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz