Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Geneticky modifikované plodiny ohrožují ekologické zemědělství

11. 6. 2003 - PRAHA [Greenpeace / Econnect]

-Pohřeb ekologického zemědělství - akce Greenpeace před MŽP-
-Pohřeb ekologického zemědělství - akce Greenpeace před MŽP-
Obavy z možných negativních dopadů geneticky manipulovaných (GM) plodin na ekologické zemědělství v České republice, dalšího rozšiřování GM plodin v ČR a ze samotného používání geneticky manipulovaných organismů (GMO) v zemědělství vyjadřují dnes ekologické organizace v čele s Greenepace. V nejbližších dnech má totiž ministr životního prostředí rozhodnout o povolení komerčního pěstování GM Bt kukuřice pro firmu Monsanto. Tímto rozhodnutím může být ohrožena budoucnost ekozemědělců v ČR, jejichž produkce podle zákona nesmí být znečištěna GMO. Greenpeace proto dnes uspořádala symbolický "pohřeb" ekologického zemědělství před budovou Ministerstva životního prostředí (MŽP). Dopisem ministrovi se dnes k výzvě připojuje i asociace 39 ekologických organizací Zelený kruh.

Cílem akce Greenpeace bylo upozornit ministra Libora Ambrozka, že pokud vydá firmě Monsanto povolení ke komerčnímu pěstování geneticky modifikované (GM) kukuřice, bude to znamenat první krok k likvidaci ekologického zemědělství v ČR a hrozí, že se GMO nekontrolovaně rozšíří do životního prostředí.

"Povolení ke komerčnímu pěstování manipulované kukuřice může být opravdovým hrobem pro ekologické zemědělce, jejichž produkce podle zákona nesmí být znečištěna žádnými geneticky manipulovanými organismy (GMO)," uvedla Magdalena Klimovičová, koordinátorka genetické kampaně Greenpeace v ČR. Genetická kontaminace, ke které dochází tzv. křížovým opylením (přenosem pylu z GM plodin na pole ekologických zemědělců), může ohrozit samotnou existenci ekofarmy. Uvolnění GM plodin do životního prostředí může znamenat také ohrožení přírody a možná rizika pro lidské zdraví.

"Do naší zemědělské krajiny se GM plodiny naprosto nehodí. V této chvíli z nich budou mít prospěch pouze nadnárodní firmy jako Monsanto. Navíc není jasné, kdo zaplatí škody ekologickým zemědělcům, pokud dojde ke kontaminaci jejich polí. Vždyť firma Monsanto je u nás registrována pouze jako společnost s ručením omezeným. Apelujeme proto na ministra Ambrozka, aby povolení ke komerčnímu pěstování GM kukuřice firmě Monsanto nevydával," uzavřela Klimovičová.

GM plodiny versus ekologické zemědělství v Evropské unii a ve světě

V Evropské unii zatím platí tzv. faktické moratorium na komerční pěstování GM kukuřice, které bylo zavedeno v roce 1998 díky obrovskému odporu veřejnosti vůči GM potravinám. Nyní se v EU vede ostrá diskuse o tom, zda vůbec mohou tři druhy zemědělství (konvenční, ekologické a GM plodiny) existovat vedle sebe. Nejvíce otázek vzniká právě okolo genetické kontaminace: Jak zajistit, aby k ní nedocházelo a kdo uhradí škody. Diskuse v EU by měla vyvrcholit přijetím platné legislativy v polovině letošního července.

Ke koexistenci GMO a ekologického zemědělství se vyjádřil na loňské letní akademii ekologického zemědělství v Lednici také ředitel IFOAM (Mezinárodní asociace ekologických zemědělců, sdružující 750 organizací ze 105 zemí) Bernward Geier, když prohlásil, že koexistence těchto dvou způsobů není možná. Dodal k tomu, že biořepka v Kanadě už prakticky neexistuje právě kvůli pěstování GM plodin.

Většina světa dnes geneticky manipulované potraviny odmítá a v Evropské unii již není pro GM plodiny žádný odbyt. Naopak poptávka po biopotravinách pocházejících z ekologického zemědělství neustále rapidně stoupá. Spotřebitelé tyto potraviny žádají z řady důvodů, k nimž patří mj. to, že biozemědělci při jejich výrobě nepoužívají žádná umělá hnojiva, pesticidy, hormony ani aditiva a že ekologické zemědělství se chová přátelsky vůči přírodě a zvířatům. Hlavně je však spotřebitelé vyhledávají pro jejich vyšší nutriční hodnotu a blahodárný vliv na zdraví. Na tento trend reagují také velké obchodní řetězce a například ve Velké Británii činí nabídka biopotravin u řady prodejců typicky již kolem 7 % z celkové škály potravinářských produktů

Příkladů poškození ekologických zemědělců vlivem komerčního pěstování GM plodin jsou dnes již desítky. Zde je jeden z nejznámějších: Zástupci 950 ekologických farmářů z provincie Saskatchewan (Kanada) zažalovali dne 20. prosince 2002 firmy Monsanto a Aventis (nyní Bayer) za ztráty a ušlý zisk v důsledku genetické kontaminace jejich řepky ve výši 14 milionů dolarů. Předběžné odhady ukázaly, že ztráty ekologických farmářů v případě zavedení GM pšenice budou během příštích deseti let činit nejméně 170 milionů dolarů a mohly by znamenat úplný zánik ekologického zemědělství v provincii Saskatchewan.

Monsanto

Firma Monsanto je jedním z největších světových producentů geneticky modifikovaných rostlin, herbicidů, hormonů. Jejím nejznámějším produktem je herbicid RoundUp, jehož prodej představuje šestinu obratu. V posledních letech firma začala dodávat na trh geneticky upravené rostliny, které jsou vůči herbicidu RoundUp odolné a nesou označení RoundUp Ready. Nejprve se objevila RoundUp Ready sója, následovaly řepka, bavlna, len, kukuřice ad. Má za sebou skandály v oblasti zemědělství např. u výroby a produkce dnes velmi rozšířeného umělého sladidla Aspartam byly zfalšovány v době vývoje údaje a fakta, které prokázaly jeho toxické a karcinogenní účinky. Firma Monsanto je známa také v České republice. Pěstuje zde k pokusným účelům např. geneticky manipulovanou cukrovou řepou, kukuřici či Roundup ready pšenici. V roce 2001 Greenpeace Monsanto vyzvalo k ukončení pěstování GM pšenice, MŽP i MZe následně zamítlo žádost Monsanta na pěstování GM Roundup Ready pšenice v ČR.


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz