Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Romové v Evropě

11. 6. 2003 - PRAHA [Romea]

Na stránkách Romského informačního servisu www.romea.cz byl před referendem o vstupu do EU zveřejněn speciál s názvem Romové a Evropská unie. Co přinese vstup ČR do Evropské unie Romům? Kromě základních informací o referendu speciál obsahuje argumenty pro a proti, názory, anketu, nechybí ani diskusní fórum. O Romech a Evropské unii píše také prezident Mezinárodní romské unie Emil Ščuka:

Vstup České republiky do EU je jednoznačně dobrou zprávou pro všechny občany ČR, proto se domnívám, že je velmi potřebné, aby jej v následujícím referendu podpořili svým souhlasem. Otázkou však zůstává, do jaké unie vstupujeme.

Rozhodně nelze očekávat, že to bude unie patnácti západoevropských států, které spojují především ekonomické zájmy. Nová EU bude čítat 25 až 30 evropských států od Dublinu přes Tallin až po Budapešť a později Sofii a Bukurešť.

V prosinci letošního roku se připravuje přijetí nové evropské ústavy, zdá se však, že noví členové EU nebudou mít možnost tuto ústavu přijímat a schvalovat. Je to správné? Rozhodně ne. Stále častěji se hovoří o společné zahraniční politice EU, obranné doktríně a v neposlední řadě i o evropském prezidentovi. Osobně se domnívám, že i přes rozdíly v názorech dvou silných táborů na to, jakou podobu v budoucnu Evropa dostane, zvítězí jednotné společenství národních států, které část své suverenity dobrovolně "předají" novým evropským úřadům a institucím.

Věřím, že jako evropští občané de jure i de facto budeme moci jednou volit svého prvního evropského prezidenta, poslance a další zástupce v nových evropských orgánech. Věřím, že Romové ve velké sjednocené Evropě budou mít mnohem větší slovo, než tomu je v jednotlivých národních státech dnes. Věřím, že Romové budou v Evropě vystupovat jako dvanáctimilionový národ a že budou mít zastoupení ve všech strukturách EU. Nejsem však idealista, abych se domníval, že se to stane v brzké době a bez aktivity Romů samotných.

Nová Evropská unie rozhodně nebude dobročinným orgánem. Vše, o co usilujeme a budeme usilovat, tj. lepší postavení v rámci Evropy, si budeme muset vybojovat. Tento boj rozhodně nemůže zůstat jen na představitelích různých organizací a sdružení. Musí to být vůle většiny romského národa. Nová Evropa je zároveň výzvou pro mladé, vysokoškolsky vzdělané, jazykově vybavené Romy, kteří by se měli postavit do čela těchto aktivit. Nové Evropě musíme nabídnout vše, co máme, čím ji můžeme obohatit. Rozhodně bychom neměli pouze brát a žádat. Pak by byl každý boj o budoucnost romského národa předem prohraný. Jsem však optimista a věřím, že své důstojné místo si v Evropě vybudujeme. But bacht the sasťipen.

(Text byl převzat s laskavým svolením sdružení Romea)


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz