Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Svět dnes slaví den životního prostředí

5. 6. 2003 - PRAHA [Econnect]

-foto-
-foto-
Světový den životního prostředí – 5.červen byl poprvé vyhlášen Valným shromážděním OSN v roce 1972. Ve stejný den pak byla podepsána ustavující listina Programu OSN pro životní prostředí – UNEP. Evropské Zelené dny, letos vyhlášené na 30. května – 9. června, jsou příležitostí pro uspořádání akcí na podporu udržitelného rozvoje na místní úrovni. Zelený týden je pak určen především pro semináře a workshopy, politické debaty a setkání zástupců států ke společným diskusím, nyní především o tom, jak naplnit závazky udržitelného rozvoje, které byly dohodnuty na Světovém summitu v Johannesburgu minulý rok.

Udržitelná spotřeba je dnes téma číslo jedna

Ve dnech 29. – 30. května se konala konference a pracovní seminář "Udržitelná spotřeba - výzva pro 21. století". Konferenci pořádal UNEP ve spolupráci se Sítí ekologických poraden a Národním komitétem UNEP v České republice. Hlavním výstupem konference jsou vznesené požadavky a podněty, které budou dnes předány vládě. Podle organizátorů přinesla konference s mezinárodní účastí mnoho podnětů pro prosazování snížení spotřeby.

Na možnost každého z nás ovlivnit životní prostředí svou spotřebou a nakupováním upozorňuje také Zelený kruh – platforma ekologických nevládních organizací. Spotřebitelé mohou svou volbou při nakupování ovlivnit, jaké budou na trhu výrobky. Mohou si zvolit, zda dají přednost těm, které co nejméně zatěžují životní prostředí (například mají recyklovatelné obaly, malou spotřebu energie, nejsou testovány na zvířatech, neobsahují geneticky modifikované organismy atd.). Tyto informace lze vyčíst především na obalech výrobků. Na obalech může spotřebitel najít důležité značky, které informují, z jakého materiálu je vyroben obal, že jde o ekologicky šetrný výrobek nebo produkt ekologického zemědělství; v případě elektrických spotřebičů by již každý měl mít energetický štítek, který pomocí stupnice A-G říká, jak je spotřebič celkově energeticky náročný. Nejmenší spotřeba je označena písmenem A.

Ekologicky šetrný výrobek

Značku Ekologicky šetrný výrobek každý rok získají produkty, které splní ve své výrobkové kategorii (je jich 28) všechna funkční a ekologická kritéria. Známka se pouze propůjčuje, při porušení kritérií a podmínek je známka odebrána zpět. Známka především garantuje, že označený výrobek zatěžuje životní prostředí méně než srovnatelné výrobky, které však toto označení nemají; označený výrobek prošel řadou zkoušek a testů, které hodnotí jeho užitné vlastnosti a šetrnost vůči životnímu prostředí. Udělení známky schvaluje ministr životního prostředí. Orgán, který vyřizuje žádosti o propůjčení známky a kontroluje dodržování podmínek, je Agentura pro ekologicky šetrné výrobky (oddělení Českého ekologického ústavu). V současné době je v ČR 45 firem – držitelů ochranné známky, které získaly 113 licencí k užívání známky, a označeno je takto více než 260 výrobků. Slavnostní předání známky za rok 2002 proběhne v pátek 6. 6. od 13 hodin v Michnově paláci v Praze na Újezdě. Tentokrát jsou na něj pozváni zástupci všech firem, které dosud pro své produkty tuto značku kvality získaly. V rámci slavnostního odpoledne proběhne zároveň předpremiéra druhého cyklu televizního seriálu ABCD Ekologie aneb Životabudič režiséra Martina Slunéčka.

Otevření větrných elektráren v Jindřichovicích

Jeden z důležitých obnovitelných zdrojů energie – vítr – zatím není v České republice příliš využíván, první vlaštovky se však již objevují. V Jindřichovicích pod Smrkem v Jizerských horách – obci, kde se dlouhodobě snaží především zásluhou místního starosty Petra Pávka najít cesty pro svou soběstačnost a zároveň šetrné k životnímu prostředí, se proto dnes mohou symbolicky otevřít dvě zatím největší větrné elektrárny u nás. Otevře je ministr životního prostředí. Krušné hory jsou místem kde by v budoucnu mělo stát 150 – 200 větrných elektráren a významně tak přispět k získávání energie z obnovitelných zdrojů.

Cyklistické trasy v CHKO Blanský les

Ke dni životního prostředí se rozhodli otevřít v chráněné krajinné oblasti Blanský les nově vyznačené cyklotrasy Blanského lesa (více než 200 km nových tras), nový informační systém (v terénu bylo instalováno více než 80 tabulí s vlastivědnými informacemi) a představí novou cykloturistickou mapu v měřítku 1 : 35 000.

Informační systém je doplněn dvěma stálými expozicemi o chráněné krajinné oblasti (v rozhledně na Kleti a v museu ve Chvalšinách). Ve všech obcích a na nejnavštěvovanějších místech Blanského lesa bylo umístěno 15 velkoformátových informačních tabulí s cykloturistickou mapou, charakteristikou daného místa, pohledovou mapou z příslušného místa, doprovodnými fotografiemi a informačním textem v českém a anglickém jazyce. Na důležitých křižovatkách je 14 malých informačních tabulí s cykloturistickou mapou, na třech místech s krásnými výhledy do krajiny najde návštěvník panoramatické fotografie. Jednu z nejkrásnějších cyklotras pojmenovanou UNESCO (spojuje památky UNESCO Český Krumlov a Holašovice) si pak účastníci mohou dnes projet.

Cykloturistika prochází v současné době výrazným rozvojem. Zvýšení návštěvnosti Blanského lesa, který nabízí výjimečně hodnotné přírodní a krajinné prostředí s řadou kulturních památek, vytváří ideální podmínky pro pohybovou rekreaci (pro pěší turistiku, cykloturistiku, lyžařskou turistiku a vodní turistiku), by proto mělo přinést rozvoj služeb v oblasti, zejména ubytování a stravování. Projekt lze také zařadit do Národní strategie rozvoje cyklistické dopravy, kterou nyní připravuje Centrum dopravního výzkumu podle zadání vlády ČR.

Celý projekt je příkladem spolupráce mezi organizacemi, které působí na území Blanského lesa, a to zejména Správou CHKO Blanský les (program péče o krajinu), Lesy ČR, Lesní správou Český Krumlov (program Lesy 2000). Na projektu se podílely i obce na území oblasti. Projekt byl spolufinancován z prostředků CBC Phare a MŽP. Celkové finanční náklady na projekt byly téměř 2 mil. Kč.


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz