Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Projděte se stezkami Ještědského hřbetu

16. 6. 2003 - Liberec [Jizersko-ještědský horský spolek / Econnect]

V těchto dnech je dokončována nová naučná stezka Ještědské vápence. Pokrývá další zajímavá místa Ještědského hřbetu a logicky tak navazuje na naučnou stezku Terasy Ještědu - historicky první naučnou stezku v této oblasti z roku 2001. Obě stezky vybudoval Jizersko-ještědský horský spolek (JJHS). Stezka Ještědské vápence bude slavnostně otevřena tuto sobotu 21.6.

Stezka je zaměřena na geologické zajímavosti v trase, především na vápencovou oblast Ještědu, krasové jevy a historii těžby vápenců. Dále seznámí návštěvníky s flórou a faunou této části Ještědského hřbetu, lidovou architekturou a národopisem Podještědí i historickými událostmi. Pozornost bude věnována rovněž vztahu některých míst k dílu K. Světlé.

Vybudováním této naučné stezky se zaplnila určitá mezera v nabídce poskytování bližších informací o území, které je po mnoha stránkách velice cenné a zajímavé a širokou veřejností značně navštěvované. Do roku 2001 nebyla na Ještědském hřbetu zřízena žádná naučná stezka. V roce 2001 byla členy JJHS připravena a vybudována historicky první naučná stezka na Ještědském hřbetu - Terasy Ještědu, která byla otevřena v prosinci 200l.

Trasa začíná na železniční zastávce Pilínkov, dále vede údolím Plátenického potoka k Panskému lomu na Pláně. Odtud stezka pokračuje přes Vápenici a Velkou Basu do Padouchova a dále přes Skalákovnu do Rozstání, kde u autobusové zastávky končí. Má deset zastávek s informačními panely a dva panely se vstupními informacemi a mapou.

Slavnostní otevření této stezky proběhne v sobotu 21. června 2003 v 16.00 na železniční zastávce Pilínkov. Poté si mohou návštěvníci projít první části stezky vedoucí na Pláně a vyslechnout odborný výklad ke každé zastávce. Večer pak budou mít možnost zúčastnit se Slavností slunovratu s posezením u vatry na Pláních.

Podrobné informace o naučných stezkách na Ještědském hřbetu je možno nalézt na internetových stránkách JJHS - http://horskyspolek.ecn.cz.


Pavel Schneider

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz