Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Amnesty: Česká republika není schopná řádně šetřit přečiny policistů

29. 5. 2003
Jana Sobotková [Econnect] -


-Amnesty International Report 2003-

Nepodařilo se zavést systém, který by vedl k přímému a nestrannému odhalování trestné činnosti policistů. Muž romského původu zemřel za podezřelých okolností ve vazbě. Takové je ve zkratce hodnocení stavu lidských práv v České republice ve výroční zprávě mezinárodní lidskoprávní organizace Amnesty International za rok 2002. Dokument, který organizace včera zveřejnila, upozorňuje, že válka v Iráku dominuje zájmu o světové dění a odvádí pozornost od jiných, stále živých lidskoprávních problémů: "zapomenuté" konflikty si ale nepřestávají vybírat svou daň na lidských právech i životech – na Pobřeží Slonoviny, v Kolumbii, Burundi, Čečensku a Nepálu.

Jedním z nezásadnějších problémů, které v České republice přetrvávají, je podle Amnesty situace, kdy trestnou činnost policistů i nadále vyšetřuje Inspekce Ministerstva vnitra. Podezřelí policisté jsou tak vyšetřováni svými kolegy, spadajícími pod stejného nadřízeného, tedy ministra vnitra – tento systém kritizovala Komise OSN pro lidská práva už před dvěma lety, kdy navrhovala nahrazení Inspekce nezávislým orgánem s pravomocí vyšetřovat všechny stížnosti a trestná oznámení podaná na policisty. "Inspekci se nepodařilo zajistit, aby všechny stížnosti na policejní příslušníky byly rychle a nestranně vyšetřeny, což přispělo ke vzniku pocitu, že policisté mohou beztrestně porušovat lidská práva," uvádí se ve zprávě. Česká republika nesplnila také doporučení Komise OSN pro lidská práva, podle kterého by zadržení měli mít právo na kontakt s obhájcem již od okamžiku zadržení.

Mezinárodní kritiky České republiky si všímá i česká nevládní organizace Liga lidských práv. Amnesty v dalším z bodů zprávy o ČR výslovně upozorňuje na způsob šetření případu smrti romského občana Vladimíra Pechy, kterým se Liga lidských práv zabývá již téměř rok. "Případ se ani letos nedočkal započetí řádného šetření," upozorňuje právník Ligy Jiří Kopal. Vladimír Pecha přišel o život poté, co měl 19. června loňského roku náhle proskočit oknem policejní služebny na policejní stanici Malátova v Brně - Králově Poli. Družce Vladimíra Pecha a jejímu zmocněnci byl v rozporu s trestním řádem třikrát odepřen přístup k vyšetřovacímu spisu; nahlédnout do spisu mohli až 6. srpna a spis obsahoval pouze výpovědi tří policistů a tři fotografie místa, kam Vladimír Pecha dopadl. Fotografie byly pořízeny pět dnů po neštěstí a chyběly například informace o pozici těla Vladimíra Pechy po pádu nebo o stavu jeho oblečení.

"Liga lidských práv v tomto případě od počátku zastupuje jeho družku, která na počátku roku 2003 porodila dítě zesnulého. Státní zástupkyně nucena uznat několik zásadních námitek zástupce poškozené po odložení případu Inspekcí ministra vnitra již v srpnu minulého roku, šetření se ani poté neposunulo dál," dodává Jiří Kopal. Inspekce v březnu po vyžádání jednoho znaleckého posudku, který nesměřoval k průběhu celé situace, opětně případ odložila a to již s přímým souhlasem státní zástupkyně. "Orgánům, které mají pečlivě šetřit smrt osoby na místě, kde za ní mají státní orgány zvýšenou zodpovědnost, zjevně ani po deseti měsících od nešťastné události nevadí nejasnosti v naprosto základních skutečnostech," komentuje situaci právník. Rozpor je zřetelný: policista, který měl zesnulého vést ve chvíli, kdy měl najednou sám od sebe skočit z okna, měl být podle protokolu u výslechu ženy, která byla na stanici kvůli krádeži věcí z jejího domku; tato osoba navíc dvěma novinářům v březnu tohoto roku vypověděla, že v době uvedené v protokolu na stanici již nebyla. Z toho podle právníka plyne, že buď policisté nehovořili pravdu a chtěli vytvořit kolegovi alibi, anebo je protokol o výslechu, podepsaný těmito dvěma policisty, falešný.

Stanovisko Ligy lidských práv mimo jiné upozorňuje na fakt, že zástupci romské menšiny prakticky nepáchají sebevraždy. "Je s podivem, že pokud k nim dojde, tak za nejasných okolností na policejních stanicích, jak o tom svědčí případy z posledních deseti let z ČR i z dalších států střední Evropy," podotýká Jiří Kopal. Jak dále informoval, sdružení v těchto dnech podává další stížnost na nečinnost vyšetřovacích orgánů, které stále nehodlají tento závažný případ náležitě šetřit; celá kauza bude předložena též Výboru pro odstranění všech forem rasové diskriminace při OSN, který bude v srpnu v Ženevě posuzovat diskriminaci Romů v České republice. Zástupci Ligy byli tímto výborem osobně vyzváni, aby předložili vlastní zprávu o dodržování Úmluvy o odstranění všech forem rasové diskriminace v ČR.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz