Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Tucet ročníků Mezi ploty: divadlo, muzika i hry pro děti

30. 5. 2003 - PRAHA [Econnect]

-Mezi ploty-
-Mezi ploty-

Každý čtvrtý z nás vyhledá alespoň jednou v životě pomoc psychiatra či psychologa. Složitější životní situace se pak dají řešit často jen rozhodnutím strávit nějaký čas "mezi ploty" – v psychiatrické léčebně. Přiblížit světy na obou stranách plotu se letos už po dvanácté snaží divadelní festival, kterému jsou věnovány tři květnové víkendy – po Dobřanech u Plzně a brněnských Černovicích vyvrcholí festival Mezi ploty v sobotu 31. května a v neděli 1. června 2003 v areálu pražské Psychiatrické léčebny Bohnice.

Organizátoři upozorňují, že ač v programu festivalu dominuje divadlo a hudba, nechybí prostor anii pro výtvarné umění a další umělecké disciplíny. Na celkem čtyřech hudebních scénách, osmi divadelních scénách a ve dvou poetických kavárnách a výtvarných dílnách se v Bohnicích představí asi 150 divadelních souborů, hudebních skupin a výtvarníků – programová nabídka festivalu je tak tentokrát nejbohatší v dosavadní historii konání festivalu v bohnické léčebně. Součástí pražské části festivalu mají být i psychoterapeutické stany: ty budou návštěvníkům nabízet informace o problematice psychických chorob a tarapeutických metodách – odborníci budou seznamovat například s technikami arteterapie, muzikoterapie či dramaterapie.

Spolu s profesionálními a amatérskými umělci se na festivalu představí soubory zdravotně postižených: pro ty festival Mezi ploty znamená jedinečnou možnost prezentovat výsledky svého uměleckého snažení široké veřejnosti. Festival je benefiční, účinkující se vzdají honoráře ve prospěch léčebny. Zdravotně handicapovaní lidé mají na všechny části festivalu volný vstup; výtěžek ze vstupného od ostatních návštěvníků má posloužit k rozvoji kulturních aktivit v rámci léčebny.

Především dětskému publiku bude v neděli – která ostatně jako první červnový den dětem patří – určena jedna ze scén, kde řada souborů nabídne svá pohádková představení. Přestávky pak budou vyplněny různými soutěžemi a zábavným programem.

Festival Mezi ploty je rozsáhlý kulturní projekt, ojedinělý i z mezinárodního pohledu, který se již podvanácté uskuteční v areálu pražské Psychiatrické léčebny Bohnice; v roce 1999 byl poprvé rozšířen také mimo Prahu do areálu Psychiatrické léčebny Černovice v Brně a od roku 2001 se uskutečňuje také v areálu Psychiatrické léčebny Dobřany u Plzně. Festival chce odbourávat tabu týkající se psychiatrie a předsudky vůči pomoci odborníků v péči o duševní zdraví. Sdružení pro bezbariérovou kulturu NedomYsleno, které festival Mezi ploty připravuje, se zabývá organizováním kulturních akcí, v jejichž rámci dává prostor handicapovaným lidem, již od roku 1991. Sdružení je kromě jiného organizátorem pravidelných Tanečních pro nevidomé, mezinárodní výstavy umělců kreslících ústy, nohou a rukou Nová situace, filmového festivalu Plátno, koncertu AIDS ´97 a dalších projektů.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

30. 11. 2003
strašidlaZmatlíková
30. 11. 2003
30. 11. 2003

Související články

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Přečtěte si Tiskové zprávy NNO

Tiskové zprávy nevládních organizací vystavujeme bezprostředně po jejich zveřejnění. Najdete je zde.
Pošlete nám ke zveřejnění i Vaše tiskové zprávy.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz