Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jaká bude Národní strategie rozvoje cyklistické dopravy v ČR?

28. 5. 2003 - PRAHA [Econnect / Centrum pro komunitní práci]

Nová Národní strategie rozvoje cyklistické dopravy v ČR dostává nyní velmi konkrétní podobu. Po jejím zpracování Centrem dopravního výzkumu má veřejnost od počátku dubna možnost se k ní vyjádřit a vznášet připomínky, probíhá také posouzení jejího vlivu na životní prostředí. Centrum pro komunitní práci při této příležitosti organizuje dvě veřejná projednání - 29. května v Srní a 3. června 2003 v Brně. V těchto dnech také probíhá celostátní třídenní seminář o cyklistické dopravě v Srní na Šumavě.

Cyklostrategie usiluje o zvýšení bezpečnosti silničního provozu, o změnu životního stylu ve prospěch našeho zdraví a životního prostředí a přináší také náměty pro rozvoj cykloturistiky a podporu kvalitních projektů v rámci cyklistické dopravy. K 31. 12. 2002 je v České republice evidováno celkem 235 připravovaných cyklistických projektů o celkové hodnotě 1,025 miliardy Kč, což také svědčí o potřebách a oblíbenosti tohoto druhu dopravy.

MUDr. Miroslav Šuta, odborný konzultant CpKP, ke strategii uvádí: "Cyklostrategie se zaměřuje na zrovnoprávnění cyklistiky s dalšími typy dopravy, na využití cykloturistiky pro rozvoj cestovního ruchu, ale také pro prevenci civilizačních chorob, zejména srdečně-cévních onemocnění a nemocí pohybového aparátu. Vysoká pozornost je věnována i bezpečnosti, vzdělávání, výchově a osvětě."

Práce na tvorbě cyklostrategie začaly však již na začátku roku 2001. Byla zpracována Centrem dopravního výzkumu (CDV) na objednávku Ministerstva dopravy ČR jako příspěvek k naplnění mezinárodní Charty o dopravě, zdraví a životním prostředí, jejíž bod 4 ukládá ČR vypracování a realizaci strategie podporující ty druhy dopravy, které vedou k příznivému ovlivnění zdraví a životního prostředí. ČR se k Chartě připojila v roce 2002.

V polovině roku bude cyklostrategie předložena ke schválení vládě. Tím ale schvalovací proces nekončí. Strategie je založena na vytvoření trvalého partnerství mezi státem, kraji, městy, mikroregiony, neziskovým sektorem a podnikatelskou veřejností. Z tohoto důvodu by bylo vhodné, aby materiál byl návazně rozpracován pro jednotlivé kraje a projednán s příslušnými zastupitelstvy.

Centrum pro komunitní práci (CpKP) v současnosti zpracovává posouzení vlivucyklostrategie na životní prostředí - tzv. SEA (posuzování vlivů koncepcí nebo strategií na životní prostředí). CpKP při této příležitosti pořádá veřejná projednání cyklostrategie a posouzení jejího vlivu na životní prostředí 29. května v Srní - v rámci semináře, a 3. června 2003 v Brně od 12.30 v budově Magistrátu města Brna, Kounicova 67. "Věříme, že pozitivní zkušenosti z tohoto posuzování by mohly sloužit jako dobrý příklad pro posuzovaní dalších připravovaných koncepcí a strategií," konstatovala Jana Svobodová, vedoucí týmu posuzovatelů CpKP.

Se strategií je možné se seznámit na stránkách CDV, nebo je možné požádat o její zaslání v elektronické formě na e-mailové adrese jana.svobodova@cpkp.cz. Připomínky je možné zasílat písemně na adresu CpKP Střední Čechy, Na Václavce 465, 150 00 Praha 5 nebo e-mailem na adresu jana.svobodova@cpkp.cz.

Seminář v Srní

Ode dneška do pátku probíhá v Srní na Šumavě celostátní třídenní seminář o cyklistické dopravě na téma "Národní strategie rozvoje cyklistické dopravy". Pořádá jej Plzeňský kraj spolu s Centrem dopravního výzkumu. Jeho cílem je seznámit laickou i odbornou veřejnost se základními principy cyklostrategie a přizvat ji k realizaci tohoto strategického materiálu. Součástí programu konference bude i oficiální vyhlášení cyklostrategie. Se svými zkušenostmi s cyklistickou dopravou ve své zemi se během třídenního semináře podělí i představitelé Německa, Holandska a Velké Británie.

Nosnou myšlenkou při realizaci je i princip partnerství, který lze nejlépe představit na tzv. "Synergickém efektu 2005", tj. maximálním využívání evropských a státních fondů, krajských a městských rozpočtů pro daný rok k podpoře cyklistiky.


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz