Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Obce Jihlavska chystají protesty proti úložišti jaderného odpadu

27. 5. 2003
Mikuláš Kroupa [Radio Praha] -


Obyvatelé Jihlavska nechtějí připustit výstavbu hlubinného úložiště radioaktivního odpadu mezi obcemi Rohozná, Růžená a Dolní Cerekev. Starostové dotčených obcí v regionu budou společně žádat o vyřazení lokality z dalších průzkumů. Obávají se zničení krajiny, kulturních památek i znehodnocení území pro jiné podnikatelské aktivity.

"Oslovil jsem 26 starostů, jen dva nebyli pro," uvedl dnes koordinátor měst, obcí a občanských sdružení Zdeněk Nadrchal. S podobnými protesty má dlouholeté zkušenosti. Již dříve se totiž s Růženou uvažovalo pro výstavbu meziskladu vyhořelého jaderného paliva, později byla ale vyloučena. "SÚRAO (Správa úložišť radioaktivních odpadů) slíbilo, že s lokalitami seznámí starosty, než to předá tisku. Již podruhé nám provedli pravý opak," uvedl Nadrchal.

Veřejné mínění v regionu opět rozvířila SÚRAO, když koncem dubna mezi šesti možnými místy pro úložiště znovu uvedla tuto lokalitu, nyní pod názvem Rohozná. "Podle mne v tomto okamžiku existuje 11 lokalit, u kterých je třeba doplnit ohromnou spoustu poznatků, než se dá vůbec říci, která by měla postoupit k dalšímu výzkumu," řekl jednatel společnosti Energoprůzkum Praha Pavel Šimůnek asi čtyřem desítkám zástupců obcí a iniciativ na besedě, která se konala v úterý v Třešti. Správa úložišť podle něj neměla pro zúžení výběru dost podkladů.

Jaderná energetika je ale podle jeho slov pro lidi zbytečným strašákem. Úložiště znamená zátěž 20hektarového průmyslového areálu. Naruší se sice krajinný ráz, radioaktivní vlivy jsou však zanedbatelné. "Ale lidský strach a narušení životní pohody to sebou nese u části obyvatel vždycky," podotkl.

Úložiště by se mělo stavět od roku 2040, sloužit by mělo o 25 let později. Při budování skladu na 3000 tun vyhořelého paliva z Temelína a Dukovan se přemístí kolem jednoho milionu metrů krychlových zeminy. Dnes je technicky možné palivo recyklovat; plocha úložiště by se sedmkrát snížila. Náklady na výrobu jaderné energie by se zvýšily, ale ne propastně, uzavřel Šimůnek.

Mikuláš Kroupa

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři Zpravodajství ECN
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz