Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jméno "Bronxu" nesluší, změňte jej, zve Lomikámen

16. 5. 2003
Jana Sobotková [Econnect] -


Bronx: takový název dostal blok dělnických činžáků z první republiky v Berouně. Minulý režim z něj vytvořil prakticky ghetto nepřirozeným vyčleněním pro Čechy romského původu; domy jsou řadu let neopravované a není ani příliš jasný výhled na řešení velmi špatného stavu domů. Na neděli 18. května je připraveno zábavné odpoledne (nejen) pro děti nazvané "Šance pro Bronx". "Jde o šanci pro toleranci a soužití všech občanů města Beroun," vysvětluje za organizátory Martina Pokorná z Dobročinného spolku Lomikámen.

Akci Lomikámen pořádá ve spolupráci s občanským sdružením romských žen Beroma. Akce, jejímž cílem je seznámit veřejnost s romskou kulturou, se uskuteční přímo ve vnitrobloku činžovních domů; od 13.00 se romská kultura bude prezentovat vystoupením několika kapel a dětského tanečního kroužku. Pro děti jsou připraveny různé hry a soutěže a keramická dílna – jednou ze soutěží má být vymyšlení nového názvu pro současný "Bronx".

V oblasti byly zaznamenány problémy s drogami a společně se zhoršenou možností získání zaměstnání a dalšími handicapy je romská komunita stále více odříznuta od ostatní společnosti, vysvětlují organizátoři. "Jedná se o první veřejnou akci od nástupu terénního pracovníka do Dobročinného spolku Lomikámen. Dlouhodobým projektem terénních prací se pokusíme výše uvedené problémy řešit," říká Martina Pokorná.

Projekt Centra neziskového sektoru Lomikámen se obecně zabývá zkoumáním společnosti lidí, pojmenováním jejich problémů a usiluje o jejich řešení. Chce "hledat cestu, která pomůže napravovat vztahy mezi lidmi a utvářet vztahy nové, založené na vzájemném respektu a toleranci". Centrum neziskového sektoru nabízí mimo jiné Klub alternativ, jehož smyslem je vytvoření chráněného zaměstnání a sociální integrace osob s mentálním handicapem nebo duševní poruchou či tělesně postižení – klub je v podstatě kavárnou s rozšířenou kulturní nabídkou, kde mohou klienti obsluhovat a pomáhat při provozu. Dalšími aktivitami spolku v sociální oblasti je nabídka pracovní terapie a chráněného zaměstnání v Dílně ručních řemesel a také příprava náplně volného času dětí a mládeže, koncipované jako prevence kriminality a drogových závislostí.

Partnerem projektu v oblasti problematiky etnických menšin je Sdružení romských žen Beroma – sdružení, které si už od roku 1998 klade za cíl začlenění romských předškolních a školních dětí do vyučovacího procesu. Beroma mimo jiné připravuje pravidelné kroužky pro děti – výtvarný, doučovací a taneční – a snaží se o přibližování romské kultury majoritní společnosti prostřednictvím výstav a besed.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Stránky organizací a hnutí ze sociální oblasti hostujících na serveru Econnectu
Multikulturní centrum Praha
Dobrovolnik.cz
Organizace pro pomoc uprchlíkům
Asociace Film & Sociologie
Ekumenická akademie
Hestia
Asociace občanských poraden
Společnost "E"
nadační fond IMPULS
Drop In
Fond ohrožených dětí
European Contact Group

Další stránky na Econnectu

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz