Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Češi založili v Africe dvě desítky rybníčků a pěstují v nich ryby

24. 1. 2006 - Milena Štráfeldová, Radio Praha

České rybníky v Africe - i tak by se dal s trochou nadsázky charakterizovat projekt českých rybníkářů, kteří v okolí Viktoriina jezera vybudovali sérii malých rybníčků a učí Afričany, jak v nich pěstovat ryby. Na projektu se podílejí i odborníci z Nizozemí, Velké Británie a tří afrických zemí.

V okolí Viktoriina jezera, na území Tanzanie, Keni a Ugandy, žije kolem 30 milionů obyvatel. Jezero, které má zhruba stejnou rozlohu jako Česká republika a kdysi bylo plné ryb, je dnes nedokáže uživit. Přitom v záplavových oblastech na jeho březích, které dnes využívají Afričané k intenzivnímu zemědělství, se naskýtá i další možnost obživy. Stačí zde vybudovat malé rybníčky, ve kterých se během záplav zachytí voda, a po jejím opadnutí v nich vesničané mohou chovat sladkovodní ryby.

V roce 2001 s tímto nápadem přišli do Afriky čeští rybníkáři a odborníci na tvorbu krajiny z třeboňské společnosti ENKI. Smysl celého projektu vysvětlil dr. Richard Faina: "Jde tam zejména o to, aby v prostorech litorálu, kde jsou příbřežní vodní rostliny, nedošlo v důsledku činnosti člověka k úplnému vysušení. Tam dochází k těžbě papyru a pak se tam sází polní plodiny nebo banány. Jde o to tam zachovat vodu, která by byla využitelná i pro lidi, a k tomu právě mají sloužit tyto rybníčky."

Až dosud se českým odborníkům podařilo v šesti vesnicích kolem jezera vybudovat celkem 24 malých rybníčků. Na jejich březích vznikla pole, kde mohou vesničané pěstovat plodiny. Jedná se zatím o vědecký projekt, takže chov ryb i stav vody v rybníčcích se neustále sleduje. S Čechy na něm spolupracují i odborníci ze tří afrických univerzit a dále z Delft a Londýna. Podle vedoucího projektu Jana Pokorného na něj přispívá i Evropská unie: "Celková suma na čtyři roky od Evropské unie je přibližně čtyřikrát osmnáct tisíc euro. Teď už to ale zálohujeme my a trvá dost dlouho, než to [od EU] dostaneme. Máme s tím potíže."

Českým rybníkářům se po čtyřech letech podařilo ověřit, že v záplavových rybníčcích podél Viktoriina jezera lze sladkovodní ryby pěstovat. Nejdůležitější podle Jana Pokorného ale je, aby tento způsob chovu ryb přijali i místní obyvatelé. O tom, že se to daří, svědčí i fakt, že další rybníčky si už staví vesničané sami.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

25. 1. 2006
26. 1. 2006
30. 1. 2006
30. 11. 2008
...
17. 2. 2013
Související odkazy
Poslech z Radia Praha

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz