Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V neděli rozsviťte Světlo pro AIDS

15. 5. 2003 -, Econnect

Od počátku osmdesátých let pandemie AIDS ukončila 28 milionů životů, nyní žije s rozvinutou nemocí AIDS či HIV pozitivitou 42 milionů lidí. O víkendu se Brno připojí k více než dvěma tisícům měst a obcí po celém světě u příležitosti memoriálu "Světlo pro AIDS", světové kampaně vyjadřující solidaritu s lidmi HIV pozitivními a nemocnými AIDS – v noci z pátku na sobotu bude brněnskými ulicemi jezdit historická tramvaj s nabídkou informačních materiálů a kondomů, na neděli je pak připraven koncert Black Uganda Choir.

Matthew Matassa, koordinátor celosvětového memoriálu, připomíná, že v roce 2002 bylo na celém světě zaznamenáno 5 milionů nových případů viru lidského imunodeficitu - HIV. "Celkový počet lidí žijících s HIV nebo AIDS tak dosáhl 42 milionů, o dva miliony více než v roce 2001. Během loňského roku bylo v důsledku AIDS ukončeno 3,1 milionu životů," uvádí Matassa. "International AIDS Candlelight Memorial" je největší celosvětovou kampaní v oblasti AIDS, která je organizována jednotlivými lokálními pořadateli – jsou tak organizovány akce odrážející potřeby místní komunity. Letošní jubilejní 20. ročník má být největším v historii tohoto projektu Světové zdravotnické rady: ohlášena je účast více než milionu osob v 85 zemích světa.

První Světlo pro AIDS se uskutečnilo v roce 1983, kdy ještě nebyla známa příčina AIDS a bylo zaznamenáno jen několik málo tisíc úmrtí na AIDS; pořadatelé chtěli uctít památku těch, kteří nemoci podlehli, a vyjádřit podporu lidem žijícím s AIDS. Sdružení STUD Brno se věnuje pořádání brněnského „Světla pro AIDS“ už od roku 1997; akce letos probíhá i v dalších městech, mimo jiné v Praze, Ostravě či Ústí nad Labem. "Na letošním ročníku spolupracují také Logos Brno a Amnesty International Brno. Akce proběhne ve spolupráci se Zdravotním ústavem v Brně a s podporou Národního programu boje proti AIDS," doplňuje koordinátorka brněnského memoriálu Eva Polášková. "Jako obvykle bude i letos samotnou akci provázet jízda historické tramvaje STOP AIDS centrem Brna, netradičně však vyjede do ulic města v nočních hodinách z pátku šestnáctého na sobotu sedmnáctého května," dodává aktivistka. Tramvaj bude od půl dvanácté do půl druhé stát u hlavního nádraží v ústí Masarykovy třídy, kde bude lidem proudícím na noční rozjezdy městské hromadné dopravy nabízet poradnu bezpečnějšího sexu a materiály věnované prevenci.

Organizátoři upozorňují, že v posledních letech není možné provádět odběry krve pro testy HIV mimo zdravotnické zařízení – nemohou proto zajistit bezplatné anonymní testy přímo v tramvaji, jak tomu bylo v počátečních ročnících. "Místo toho však budeme návštěvníkům tramvaje zdarma rozdávat kondomy až do rozebrání zásob. Cenné mohou být také informace o místech, kde se testy HIV provádějí – po reformě hygienických stanic a zdravotních ústavů totiž obyvatelé nemají dostatek aktuálních kontaktních údajů," říká Eva Polášková. Statistiky přitom dokládají, že AIDS se týká i obyvatel České republiky - celkový počet HIV pozitivních k 31. 12. 2002 činil 601 českých občanů a 178 cizinců.

Jízda historické tramvaje má sloužit také jako pozvánka na hlavní událost celého memoriálu, jíž bude nedělní koncert vokálně-instrumentálního sdružení Black Uganda Choir, které vystoupí bez nároku na honorář – koncert bude zahájen 19.30 v Červeném kostele na náměstí J. A. Komenského. Po krátké přímluvě za všechny lidi zasažené globální epidemií AIDS účastníci složí z hořících červených svíček tvar stužky a minutou ticha uctí památku zemřelých. Červené stužky budou jako symbol solidarity rozdávány také všem účastníkům akce.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz