Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Evropská banka nebude financovat Nemak

7. 5. 2003
Alena Mejstříková [Econnect / Hnutí DUHA] -


Evropská banka pro obnovu a rozvoj nebude financovat kontroverzní továrnu na výrobu hliníkových hlav motorů mexické firmy NEMAK na Mostecku. Oponenti projektu tak dosáhli důležitého vítězství. Továrna roste na jednom z mála úseků kvalitní orné půdy na Mostecku, výstvabu továrny doprovází od počátku množství nezákonností ze strany státních orgánů.

Banka na svém výročním zasedání, které probíhá v Taškentu, oznámila, že zrušila svoji zvažovanou účast v projektu. Reagovala tak na protesty Hnutí DUHA a jeho partnerské organizace CEE Bankwatch Network, které společně s Ekologickým právním servisem a místními obyvateli upozorňují na rizika, jež projekt znamená pro zdraví lidí v okolních obcích.

Továrna Nemak roste na posledním úseku orné půdy v sousedství vesnice Havraň na Mostecku - podle loňského zjištění ombudsmana v rozporu se zákonem. Posudek, který nechalo zpracovat Hnutí DUHA, odhalil, že oficiální plány zamlčují výrobu některých toxických odpadů a nedostatečně hodnotí rizika jedovatých exhalací.

Ekologická organizace stavbu kritizuje jako výsledek špatného systému státních investičních pobídek, který se omezuje na dosažení maximální výše investic za každou cenu a nebere v úvahu kvalitu - mimo jiné ekologické dopady jednotlivých záměrů.

Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA řekl: "EBRD na rozdíl od investičních pobídek české vlády rozlišuje mezi čistými projekty a toxickými továrnami. Odpovědnost za toto selhání totiž nese hlavně vládní politika investičních pobídek. Vláda z kapes daňových poplatníků dotuje továrnu, jejíž výroba se patrně neobejde bez nebezpečných toxických odpadů, a dokonce ani nezajistila pořádné prověření rizik. Je tristní, že evropská banka v Londýně věnuje větší pozornost zdraví obyvatel českých obcí než naše vlastní úřady. Stavbu je třeba zastavit, dokud společnost Nemak nezajistí a neprokáže, že toxické látky nebudou ohrožovat zdraví obyvatel okolních obcí."

Případem vládou posvěcené výstavby továrny společnosti NEMAK se také dlouhodobě právně zabývá Ekologický právní servis (EPS). EPS v celém případu upozorňuje na množství nezákonností ze strany státních orgánů, které jsou od počátku nuceny pracovat na co nejsnadnější realizaci záměru. Ta si vymínila její závod na výrobu hliníkových hlav motorů postavit uprostřed obdělávané zemědělské oblasti na Mostecku.

I přes aktuální stanovisko ombudsmana, který v srpnu 2002 potvrdil námitky EPS k nezákonnému postupu ministerstva životního prostředí, a již deset žalob podaných proti nezákonnostem v postupu státních orgánů, vyvíjí společnost NEMAK horečnou stavební činnost, a to přesto, ze je o nezákonnostech ve schvalovacích procesech velice dobře informována. Zatím ve dvou případech dal soud odpůrcům stavby NEMAKu za pravdu, ve dvou soud žaloby zamítl nikoliv z věcných, ale z formálních důvodů. V těchto případech tak musely být podány proti postupu soudu ústavní stížnosti.

Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz