Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Následující týden bude v Olomouci věnován bezdomovectví

30. 4. 2003 - OLOMOUC [Econnect]

Jaký je život bezdomovců? Jaké jsou jejich problémy – a jak jim podat pomocnou ruku? Život lidí bez střechy nad hlavou chce veřejnosti přiblížit olomoucká charita, která v sobotu zahájí druhý ročník Týdne o bezdomovectví. "Cílem akce je upozornit veřejnost na to, že mezi námi žijí lidé potřebující pomoc," vysvětluje ředitelka Charity Olomouc Ludmila Gottwaldová. "Někteří dopadli až na dno, a důvodů, proč k tomu došlo, může být mnoho. Chceme tímto způsobem také poděkovat těm, kteří již lidem bez domova pomáhají," doplnila.

Až do pátku 9. května budou moci zájemci navštívit některou z bohaté nabídky akcí. Týden zahájí turnaj v malé kopané pro azylové domy a jejich příznivce – program, jehož součástí bude i tombola, začíná v devět hodin ráno na fotbalovém hřišti v Hněvotíně. V neděli se koná výlet klientů, dobrovolníků a pracovníků na Svatý Kopeček - součástí bude prohlídka baziliky a přilehlých objektů, společný táborák a návštěva ZOO. Na semináři, určeném především duchovním, se organizátoři pokusí obecně popsat téma bezdomovectví a dobrovolné jevy, jakými jsou mimo jiné žebráctví, drobná kriminalita a recidiva či závislosti, hovořit se bude i o možných přístupech k řešení tohoto problému.

Na pondělní podvečer je připraven benefiční koncert souboru Adash – písně v hebrejštině a jidiš budou znít v sále arcibiskupského paláce v Olomouci od sedmnácté hodiny. V úterý ve stejnou dobu proběhne panelová diskuse se zástupci veřejného života na téma: Sociálně patologické jevy a jejich řešení a na středu je připraven seminář pro duchovní na téma „Bezdomovectví, co s ním?“ V kavárně Betánie na Wurmově ulici pak ve čtvrtek proběhne vernisáž prací klientů tohoto chráněného pracoviště.

Týden uzavře páteční Den otevřených dveří v azylovém domě Samaritán. Tento charitní azylový dům nabízí čtrnáct lůžek v nocležně a 29 míst pro klienty, kteří v zařízení pobývají dlouhodoběji; vedle tohoto zařízení v Olomouci funguje i azylový dům zřizovaný magistrátem, kde přebývá až šest desítek bezdomovců. Cílem služeb poskytovaných charitou v azylovém domě je, aby klienti "našli životní rovnováhu, svou identitu, seberealizaci, schopnost řešit své problémy, motivaci k nezávislosti a pomoc v zapojení se do normálního života společnosti". Klient může zvolit pouhý nocleh s možností základních služeb a pomoci, ale také se může dostat až k zapůjčení bytu, které mu umožní začátek samostatného života.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz