Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Oj, Romové, odkud přicházíte se stany a hladovými dětmi?

2. 5. 2003 - PRAHA [Econnect]

-foto-
-foto-
U příležitosti oslav Mezinárodního dne Romů 8. dubna 2003 sdružení Romea vytvořilo internetovou fotografickou výstavu Romové a jejich duše. "Chceme představit Romy i z jiného pohledu, než jak je prezentují majoritní média." uvádí původci virtuální výstavy. Výstava představí fotografy, kteří spolupracují s měsíčníkem Romano vodi: Jan Horvátha, Janu Tržilovou, Janu Stachovou a Pavla Kubeše a Romy, kteří jim padli do objektivu.

"Internet jako platformu pro tuto výstavu jsme zvolili, protože je využíván především mladými lidmi a právě na ty se naše sdružení zaměřuje. Myslíme si, že internet je v současné době přístupný většině dětí ze základních a středních škol že je nutné začít právě u nich. Prostřednictvím této výstavy, ale také prostřednictvím našeho časopisu Romano vodi se všichni mohou seznámit s historií, kulturou, jazykem a tradicemi Romů. Mladí lidé zde mají možnost zjistit, že existují Romové, kteří jsou dobří sportovci, lékaři, moderátoři," uvedlo sdružení Romea.

Výstava symbolicky spojí dva svátky 8. 4 - Mezinárodní den Romů a 8. 5. - den oslav vítězství nad fašismem, kdy výstava bude ukončena. Celý projekt je symbolicky provázen znamením osmiček – osm fotek od každého autora. Zpestřením výstavy jsou rozhovory s fotografy (také v audio verzi) a hlasování o nejpůsobivější snímek. Odměnou pro vítěze je vstupenka na romský světový festival Khamoro 2003.

Romea

Další informace o projektech a cílech sdružení Romea naleznete na adrese http://www.romea.cz. Vedle unikátních informací časopisu Romano vodi nebo Romského informačního servisu se návštěvníci mohou zapojit do diskusního fóra nebo prolistovat multimediální archiv. Svou internetovou výstavní činnost sdružení plánuje přenést i do skutečné galerie, kde se koncem roku pravděpodobně objeví fotografie časopisu Romano vodi.


Historie mezinárodního dne Romů

Myšlenka Mezinárodního dne Romů vznikla v zemích bývalé Jugoslávie z iniciativy známých romských osobností Svobodana Bereberskiho, Saita Baliče a také Dr. Rajka Djuriče. Tito romští intelektuálové jsou známí jako lídři Mezinárodní romské unie (IRU). Při ustanovení Mezinárodní romské unie v roce 1971 byli přijaty a schváleny atributy národa – vlajka a hymna.

Vlajku tvoří dva podélné pruhy: spodní zelený má symbolizovat sepjetí Romů s přírodou a vrchní modrý symbolizuje sepjatost s nebem a duchovnem. Uprostřed vlajky dominuje kolo - počet jeho loukotí však není ustálen. Romskou hymnu upravil a otextoval romský hudebník a politik Jarko Jovanović.

8. duben byl však svátkem až v roce 1990 ve Varšavě, kde se konal čtvrtý kongres IRU. Tento svátek připomíná den, kdy se oficiálně zpečetila mezinárodní spolupráce Romů. Oslavy, jichž se účastní Romové v mnoha zemích, připomíná i společný původ, jazyk, kulturu, společné sjednocení a spolupráci a především "romipen" - romství. Symbolem letošních oslav byly svíce. Minulý rok svátku vévodily květiny.

U příležitosti oslav Mezinárodního dne Romů uspořádaly občanské sdružení Athinganoi a občanské sdružení Romea tiskovou konferenci. Předsedkyně sdružení Athinganoi Gabriela Hrabaňová, předsedkyně sdružení ROMEA Jarmila Balážová a koordinátorka programů sdružení Athinganoi Martina Horváthová seznámily přítomné novináře s historií oslav Mezinárodního dne Romů (MDR).

Informace a fotografie laskavě poskytlo sdružení Romea. Autorkou uvedených fotografií je Jana Tržilová.


Eliška Kapounová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Eliška Kapounová

Internetové tipy v kulturní oblasti:

Informační a vzdělávací centrum pro kulturu
KULTURA v katalogu odkazů občanské společnosti KORMIDLO.cz
NCSU - Nadace a centrum pro současné umění
Místní kultura - Měsíčník pro kulturní život v místech a regionech
UNESCO - Informační centrum UNESCO v ČR
Divadelní ústav - divadelní informační centrum
ČKA - Česká komora architektů

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz