Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ceny léků na AIDS pro Afriku klesají: dobrá vůle či budování image?

28. 4. 2003 - PRAHA [Econnect]

Po rozhodnutí snížit ceny léků pro rozvojové země, ke kterému již dříve přikročily například farmaceutické firmy Merck a Roche, oznámila zlevnění léků na AIDS pro rozvojový svět společnost GlaxoSmithKline. Cena léčby snížená téměř na polovinu znamená devadesát centů denně na léčbu člověka s AIDS: aktivisté podporující práva postižených tímto syndromem rozhodnutí britské firmy vítají, nicméně dodávají, že tímto jednáním farmaceutické firmy spíše ustupují rostoucímu tlaku veřejného mínění.

Nejchudší země světa tak mohou jeden z léků na AIDS – Combivir – získat o 47% levněji než doposud, za "neziskovou cenu". Společnost tentýž lék bez zisku prodávala už v minulosti; pokles cen podle jejího vyjádření umožnil rozvoj technologií. Už dříve pak společnost snížila ceny za další léky pro tyto oblasti. Veřejnost GlaxoSmithKline vinila z toho, že zisky jsou pro farmaceutickou firmu důležitější než zdraví obyvatel třetího světa - namísto předepsání existujících a v západním světě snadno dostupných léků mohou lékaři svým pacientům v nejpostiženějších částech Afriky poradit snad jen to, aby užívali co nejvíce vitamínů a zvýšili tak své šance na přežití. Kritici navíc upozorňují, že obdobná léčiva je možné vyrábět mnohonásobně levněji.

Mnoho otázek také vzbuzuje problém dvojího trhu – bezziskové ceny pro třetí svět existují vedle značně vyšších cen pro světový Sever. Na podzim loňského roku byla zveřejněna kauza týkající se zásilek léků proti AIDS, které měly zachraňovat životy lidí v Africe: velká část těchto zásilek putovala zpět do Evropy a stávala se zdrojem tučných zisků. Výrobce GlaxoSmithKline odesílal za nízké ceny léčiva na kliniky v Senegalu, Pobřeží slonoviny, Kongu, Gogu a Guinei Gissau. Přibližně tři miliony balení léku za 18 milionů dolarů však podle tehdejších zjištění Afriku opouštělo hned po přistání na letišti. Načerno měly být na černém trhu prodávány léky určené Africe, které dokonce Evropu vůbec neopustily.

Tento "obchod" vyšel najevo zhruba po roce – belgičtí celníci objevili podezřelé údaje o zásilce ze Senegalu pro holandského velkoobchodníka, pro kterého další prodej lékárnám znamenal zisk ve stovkách procent. Podle odhadů je příčinou osudu levných léčiv jak korupce v Africe, ale také (úmyslně či náhodně) nedbalá práce evropských celníků, distributorů a úředníků ministerstev zdravotnictví.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz