Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Koalice S.O.S. Český ráj proti rychlostní silnici R35

24. 4. 2003 - PRAHA [Econnect]

Občanská sdružení, která již delší dobu se znepokojením sledují vývoj okolo plánované rychlostní komunikace přes Český ráj, se rozhodli spojit své síly. Během Velikonočních svátků proto založili koalici občanských sdružení S.O.S. Český ráj. Ta chystá pro příští týdny informační kampaň o plánované silnici a sbírá podpisy pod petici proti její výstavbě.

Chtějí zabránit realizaci jedné z variant výstavby komunikace, která má zlepšit spojení z Liberce na Hradec Králové a Pardubice. "Nejsme proti zkvalitnění silničního spojení mezi Turnovem a Jičínem. Jsme ale přesvědčeni, že vedení trasy nové komunikace přes Český ráj je velmi nešťastným řešením. Naopak si myslíme, že tzv. "jižní variata" trasy, která se CHKO Český ráj obloukem vyhýbá, je tou, o které by se mělo seriózně uvažovat" uvedla Simona Jašová z Dětí Země.

Jak řekl ČTK zástupce libereckého hejtmana Luděk Suchomel, v současné době jsou dvě varianty dopravního spojení. Severní obchází Turnov, prochází údolím Jizery a dotýká se chráněných území Českého ráje. Druhá, jižní varianta využívá rychlostní komunikaci do Mnichova Hradiště a odtud se odklání na Jičín. "Tato trasa je zhruba o 12 kilometrů delší, a proto bychom ji museli zkvalitnit, aby jí řidiči dali přednost před starou severní trasou, na kterou jsou zvyklí," poznamenal Suchomel. Výstavba silnice je podle něho otázkou deseti až 15 let.

Zakládajícími členy koalice jsou občanská sdružení Pro Ktovou, S drakem rval se Michael, Za čisté Rovensko, Děti Země a Ekovia. "Předpokládáme ale, že další subjekty se k nám postupně přidají", uvedla Mgr. Pokorná, mluvčí koalice a předsedkyně sdružení S drakem rval se Michael.

"Velice důležitou informací, kterou chceme mimo jiné veřejnosti sdělit, je skutečnost, že v minulých dnech byl zveřejněn Koncept Územního plánu VÚC Libereckého kraje. Znamená to, že do 25.července může kdokoli uplatnit své námitky a připomínky například právě k vedení trasy R35 přes Český ráj.

Koncept územního plánu je k nahlédnutí na několika úřadech - v Liberci na Krajském úřadě, na Magistrátu města Liberce a na jednotlivých městských úřadech v Jablonci nad Nisou, Semilech a České Lípě. Celý materiál je také vystaven na internetových stránkách www.kraj-lbc.cz. Vyzýváme proto veřejnost, aby se o tento dokument zajímala - je totiž pro budoucí vedení trasy dálnice velmi důležitý" řekla Markéta Kovaříková, předsedkyně občanského sdružení "Pro Ktovou".

První akce, kterou koalice pro veřejnost připravila, byl informační stánek na Den Země na náměstí Českého ráje v Turnově. Jejím hlavním cílem bylo seznámit veřejnost s argumenty odpůrců vedení trasy rychlostní komunikace přes Český ráj. Součástí akce byl také sběr podpisů pod petici.

Pro příští týdny chystá Koalice S.O.S. Český ráj informační kampaň zaměřenou na obyvatele obcí, kterými má plánovaná trasa nové čtyřproudé komunikace mezi Jičínem a Turnovem procházet. "Myslím, že řada lidí často vůbec netuší, co by výstavba dálnice pro jejich život znamenala a jak by ho ovlivnila. A právě to se chceme naší informační kampaní pokusit změnit" sdělila mluvčí koalice Mgr. Martina Pokorná.


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

19. 9. 2005
21. 8. 2006
Matěj
21. 8. 2006
Matěj
21. 6. 2009

O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz