Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Podle průzkumu chtějí Češi více chráněných lesů

24. 4. 2003
Petra Kolínská [WWF International / Econnect] -


80 % Čechů chce, aby se více lesů v zemi stalo národními parky nebo podobnými chráněnými územími a 60 % je proti stavbám typu nových silnic či lyžařských vleků v takových územích. Tvrdí to výsledky nezávislého průzkumu veřejného mínění ve 12 evropských zemích, který zadala WWF, přední světová organizace pro ochranu přírody.

"Výsledky znamenají jasné poselství české vládě, aby rozšířila síť lesních chráněných území a zlepšila péči o ně. Kácení, jaké probíhá v Národním parku Šumava, nesmí v srdci chráněného území připadat v úvahu," řekl Marc Niggemeyer, expert WWF na lesy. WWF průzkum publikuje v předstihu před 4. ministerskou konferencí o ochraně evropských lesů, která se koná 28.-30. dubna ve Vídni.

"Šumava je proslulá po celé Evropě jako smutný příklad špatné péče, včetně těžby a stavby cest v mimořádně citlivých částech národního parku," pokračoval Marc Niggemeyer. “Je velmi důležité zlepšit zonaci i péči o národní park a zajistit tak kvalitní ochranu jeho vzácných lesů." 99 % Čechů požaduje silnou ochranu lesů ve své zemi - což je nejvyšší procento ze všech zemí zařazených do průzkumu (Česká republika, Francie, Lotyšsko, Norsko, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Švédsko, Turecko, Velká Británie).

"Češi si svých lesů váží ještě více než průměrní Evropané," uzavřel Marc Niggemeyer. V průměru 56 % Evropanů nesouhlasí s kácením v chráněných územích typu národních parků (Česká republika: 61 %). Proti výstavbě je 54 % Evropanů (Česká republika: 60 %). V České republice i evropském průměru si 80 % lidí přeje, aby více lesů v jejich zemi bylo vyhlášeno za chráněnou oblast.

"WWF apeluje na evropské ministry, kteří přijedou do rakouské metropole, aby naplnili název konference a ve vídeňských rezolucích i jejich další realizaci respektovali názory svých voličů," řekl Marc Niggemeyer. "Pokud se signatářské státy budou držet svého demokratického přístupu k hledání řešení pro budoucnost evropských lesů, musí vzít požadavky občanské společnosti v úvahu."

Petra Kolínská

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Petra Kolínská

šéfredaktorka zpravodajství ECN

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz