Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sbírka pro uprchlíky pokračuje na Jednom světě v Uherském Hradišti

22. 4. 2003 - BRNO [Econnect]

S plyšovým velbloudem, s panenkou či koníkem si bude moci hrát některé z dětí – malých uprchlíků, žijících v azylovém centru v Zastávce u Brna. Během sbírky, která proběhla v rámci brněnské sekce festivalu Jeden svět ve spolupráci s brněnskou skupinou Amnesty International (AI), se podařilo shromáždit na dvacet plyšových zvířátek, stejné množství knih a časopisů, několik dalších hraček a výtvarné potřeby. "Několik návštěvníků projevilo ochotu darovat větší objem darů, jsme s nimi dále v kontaktu," informoval aktivista AI Jiří Koželouh.

Sbírka, která byla zahájena spolu s brněnskou částí festivalu dokumentů o lidských právech Jeden svět, bude mít pokračování v Uherském Hradišti, kam se festival stěhuje dnes. Lidé z Amnesty upozorňují, že v institucích řízených Správou uprchlických zařízení MV ČR žijí stovky uprchlíků z celého světa, které z jejich domovů do naší země zahnala válka, politické, náboženské či etnické pronásledování, vážné poškození životního prostředí či chudoba. "O jejich základní fyzické potřeby, jako je střecha nad hlavou, strava, ošacení či zdravotní péče, se stará náš stát. Jejich pobyt v nové zemi je však náročný především psychicky – život uprchlíků poznamenává ztráta domova, nejistota o budoucnosti, omezená možnost zaměstnání, nedostatek příležitostí a prostředků k smysluplnému trávení volného času a tvůrčí umělecké, vzdělávací či sportovní činnosti," komentuje situaci koordinátor sbírkové akce Lubor Kysučan.

"Chcete-li zpříjemnit uprchlíkům velkým i malým čekání provázející jejich azylové řízení, přispějte, prosím, na naši sbírku, věnovanou žadatelům o azyl," zní výzva aktivistů. Sesbírané dary poputují do Zastávky, v případě potřeby však budou rozděleny i do dalších azylových zařízení. Vhodnými dary jsou hračky, stolní hry, stavebnice či omalovánky, sportovní potřeby – míče, rakety, hokejky a podobně, vybavení a výstroj, trojkolky, koloběžky či kola. Volný čas pomohou dětem naplnit i darované výtvarné potřeby – tužky, pastelky, fixy, voskovky, vodové i olejové barvy nebo štětce, také jakékoliv knihy – nejen beletrie, ale i odborná literatura, učebnice, slovníky či encyklopedie. "Vítány jsou i časopisy, zábavné i odborné, pro malé i velké čtenáře v různých jazycích - ideální jsou ruština, francouzština, angličtina, němčina, španělština, ale i čeština. Maximálně vítány jsou i obrázkové dětské knížky a leporela. Přirozeně uvítáme i knihy v exotičtějších jazycích, jako je arabština či kavkazské jazyky," dodává Lubor Kysučan. Dárky je možné přinést jak po dobu konání festivalu v Hradišti, tak i po jeho skončení na kteroukoli z akcí pořádanou brněnskou skupinou AI či do kanceláře v Brně na Bratislavské 31.

Azylové zařízení v Zastávce je pobytovým střediskem, do něhož přicházejí žadatelé o azyl z přijímacích středisek a čekají zde na rozhodnutí správního orgánu, tj. Odboru azylové a migrační politiky, v první instanci řízení. Středisko vzniklo v srpnu roku 1990 jako první středisko pro uprchlíky v tehdejší ČSFR - nejdříve fungovalo současně jako přijímací a pobytové zařízení, po vzniku přijímacího střediska v Červeném Újezdu v roce 1991slouží pouze pro pobyt žadatelů o azyl. V prvním období do Zastávky přicházeli především uprchlíci z Rumunska, Bulharska a bývalého Sovětského svazu; na konci devadesátých let žadatelů z těchto států výrazně ubylo a naopak převažovali uprchlíci z Afghánistánu, Iráku, Srí Lanky a Indie. Od roku 2000 opět došlo k výraznému zvýšení počtu uprchlíku z jihovýchodní Evropy.

Dnes středisko poskytuje služby 240 osobám, v případě nutnosti lze kapacitu zvýšit na 330 lůžek. Všechny prostory mají bezbariérový přístup a pro služby žadatelům o azyl s fyzickým postižením jsou speciálně upraveny tři pokoje, bezbariérově bylo upraveno i sociální zařízení. Středisko se specializuje na péči o nezletilé osoby bez doprovodu zákonného zástupce - kromě zaměstnanců střediska se o děti vě věku od patnácti do osmnácti let starají i pracovníci neziskových organizací. Například Český helsinský výbor naízí výuku češtiny pro dospělé a ve spolupráci s regionálními nevládními organizacemi se podílí na různých akcích naplňujících volný čas žadatelů o azyl, Organizace pro pomoc uprchlíkům zajišťuje materiální vybavení pro volnočasové aktivity - mimo jiné vybavení šicí dílny, potřeby pro kadeřníky, maséry a podobně. Z regionálních nevládních organizací nabízejí azylantům pomoc také Sdružení občanů zabývajících se emigranty (SOZE), Diecézní charita Brno, sdružení Středoevropský čas, Vysokoškolské katolické hnutí a Islámská nadace. Významná je též spolupráce s místními orgány a organizacemi.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz