Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Historické okénko a současnost Dne Země ve světě

22. 4. 2003 - PRAHA [Econnect]

22. duben je od roku 1970 vyhlášen Dnem Země. V tento den nebo dnech kolem tohoto data probíhají po celém světě nejrůznější akce oslavující planetu Zemi. Jak to vše začalo, jak se ze Dne Země stal celosvětový svátek? Co je Earthday Network? Odpovědi nabízí následující článek.

Jak to vše začalo?

22.4.1970 se na různých místech Spojených států shromáždilo na 20 milionů lidí aby demonstrovali za zdravější životní prostředí. Demonstrace, které iniciovali studenti, žádaly zvýšit energetickou účinnost a hledat obnovitelné zdroje energie, recyklovat materiály a odpady, vyloučit používání chemikálií a odpadů, které ničí ozónovou vrstvu Země, omezit zemědělské techniky které vedou k erozi půdy a snižování její produktivity. Kampaň, která měla za cíl prosazovat přijetí nových zákonů v ochraně životního prostředí, prosadit tyto otázky do politické diskuse a podpořit veřejný zájem o problematiku životního prostředí, inicioval americký senátor Gaylord Nelson a získala podporu i dalších amerických politiků. Akce se v roce 1970 zúčastnily milióny občanů USA, a to zejména studentů základních, středních a vysokých škol. Kampaň měla nebývalý ohlas a dala vzniknout tradici oslav Dne Země - 22. dubna - jako mezinárodního svátku životního prostředí.

Rok 1990 - Den Země po celém světě

V roce 1990 se k americké tradici připojil zbytek světa. Do kampaně se zapojilo na 200 miliónů lidí ze 140 zemí světa. Zprávy z celého světa informovaly o pochodech, soutěžích, koncertech, festivalech, ekotrzích, úklidových akcích a jiných aktivitách na 3 600 místech a ze Dne Země 1990 se tak stala největší veřejností organizovaná aktivita v historii. Tento Den Země se stal také impulsem pro nastartování recyklačních aktivit po celém světě a pomohl přípravám na Světový summit Země v Rio de Janeiru v roce 1992. Od roku 1990 je 22. duben jako světový svátek životního prostředí slaven i v České republice.

Rok 2000 - Den Země o čistých zdrojích energie

Rok 2000 - rok příprav na příchod nového milénia se stal další příležitostí pro zorganizování velké celosvětové kampaně za Zemi. Kampaň tentokrát upozorňovala na problémy spojené s globálním oteplováním a propagovala čisté zdroje energie. Jejím koordinátorem byl stejně jako v roce 1970 ve Spojených státech Denis Hayes. Propojit aktivisty po celém světě nyní pomohl také internet. Ke společnému Dni Země s nejrůznějšími akcemi kolem 22.dubna 2000 se tak spojilo na 5 000 organizací ze 184 zemí světa. Vzkaz zněl hlasitě a jasně - lidé po celém světě chtějí jasné a přímé rozhodnutí pro používání čisté energie.

Earthday Network v roce 2003

Earthday Network je mezinárodní síť, která chce podporovat a spojovat organizace, které se každým rokem do oslav Dne Země zapojují. Každý rok se snaží shromáždit přehled akcí, které se v zemích po celém konají. Na svých stránkách shromažďuje také nápady aktivit, které je možné v rámci Dne Země zorganizovat. Chce tak inspirovat všechny, kdo se chtějí ke Dni Země nějak připojit. Na stránkách najdete i adresář organizací po celém světě, které se ke Dni Země připravily v minulosti nějakou akci.

Earthday Network vyhlašuje pravidelně dlouhodobější kampaň, která se věnuje celosvětovému problému v oblasti životního prostředí. Pro rok 2003 a 2004 tak kampaň nese název Voda pro život a chce upozornit na kritický nedostatek vody v některých oblastech Země a propagovat šetrnější zacházení s vodními zdroji. Připojuje se tak k Mezinárodnímu roku vody 2003 vyhlášeném Organizací spojených národů. Zahájena bude na Den Země 2003. Kampaň má několik součástí: Co je ve vaší vodě? je výzva ke změření kvality vody v našem okolí. Deset nejžíznivějších dětí na světě - motto kampaně, které vyzývá k úsilí zlepšit přístup těchto dětí a miliónů dalších ke zdravorně nezávadné vodě, Vodní výzva korporacím - kolem 20% světových dodávek vody spotřebovávají korporace, přinejmenším polovina této vody je vyplýtvána. Kampaň vyzývá korporace k úsporám vody a k investicím ušetřených zdrojů do rozvoje komunit.

Earthday Network připravuje také tématické programy, které propagují ochranu planety Země. Mezi její aktuální programy patří propagace Ekologické stopy - metody, která měří jak hlubokou stopu na Zemi za sebou každý člověk svým jednáním a aktivitami zanechává. Další program podporuje Den bez aut, jako možný způsob oslavy Dne Země.


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

19. 4. 2006

O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz