Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ministerstvo zahraničí zaslalo Kubě protestní nótu

17. 4. 2003 - PRAHA [Radio Praha]

Ministerstvo zahraničí znovu, ostřeji protestovalo proti vlně zatýkání disidentů a popravě tří kubánských únosců trajektu. Protest ve formě verbální diplomatické nóty na ministerstvu vyslechl kubánský chargé d'affaires David Paulovich od ředitelky amerického odboru Ivany Hlavsové. Proti nevídaně brutálnímu způsobu, jakým režim Fidela Castra dusí politickou opozici a svobodu slova, sepsali protestní dopis také šéfredaktoři českých a slovenských médií. Castra vyzvali, aby politické vězně okamžitě propustil.

V dopise kubánskému diktátorovi vyzdvihují vysoké tresty novinářům. "Jejich údajný zločin spočíval v tom, co běžně dělá každý novinář ve svobodné zemi - snažili se poctivě informovat o stavu světa," konstatují v listu a dodávají, že podobné procesy mají Češi i Slováci v paměti z dob komunistického režimu. Současné dění na Kubě, kde soudy rozhodly o dlouholetých trestech pro osm desítek bojovníků za lidská práva, zvedlo vlnu kritiky po světě včetně Česka; odsuzující rezoluci přijal v úterý český Senát.

Ministerstvo protestovalo proti vlně zatýkání podle ředitele tiskového odboru Karla Borůvky u zástupců Kuby několikrát na různých fórech. Paulovich kritiku odmítá s tím, že soudy postupovaly v rámci platných norem a zákonů. Česká diplomacie vyjádřila lítost nad popravami a zároveň apeluje na Kubu, aby obnovila moratorium na výkon trestu smrti.

Kardinál Vlk ocenil obezřetnost kubánských katolíků před režimem

Kardinál Miloslav Vlk podpořil před Velikonocemi katolíky na Kubě. Spolu s přáním k svátkům ocenil současně obezřetnost kubánských církevních představitelů ve vztazích s komunistickým režimem usilujícím o vnitřní rozdělení církve. Pražský arcibiskup tak učinil v dopise, jehož adresátem je havanský arcibiskup kardinál Jaime Lucas Ortega y Alamin. "My v České republice jsme zakusili ze strany komunistů stejnou strategii: program zaměřený na vnitřní rozdělení samotné církve založením prokomunistického hnutí Pacem in terris, na rozdělení mezi konfesemi či na oddělení církve od politických disidentů," napsal český katolický primas v aktuální souvislosti s pronásledováním zastánců lidských práv na Kubě.

Českoslovenští komunisté podle něj také chtěli snížit sílu jednoty protikomunistických sil. "Jen vytvořená jednota všech zapříčinila pád komunismu ve východoevropském bloku," připomněl Vlk události roku 1989. Komunistický režim se podle Vlka i na Kubě snaží získat církev na svou stranu strategií "rozděl a panuj". Do tamní situace proto nabízí kardinál Vlk podle vlastních slov českou zkušenost s totalitním režimem jako varování.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz