Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Greenpeace odplouvá, opozice vůči lovu velryb sílí

20. 1. 2006 - PRAHA [Grenpeace / Econnect]

Obě lodi Greenpeace, Esperanza a Arctic Sunrise, které po dobu dvou měsíců nenásilně konfrontovaly japonské velrybáře, se stahují z vod kolem Arktidy. Zapojí se do další fáze plavby na ochranu oceánu. Organizace Greenpeace přitom konstatovala, že v posledních dnech se ozývá stále více hlasů proti lovu velryb "pro vědecké účely".

Nenásilné akce Greenpeace proti japonské velrybářské flotile v mrazivých vodách kolem Antarktidy v posledních týdnech získaly sympatie a podporu lidí na celém světě. V úterý zaslalo 17 vyspělých států diplomatickou nótu Japonsku, ve které ho žádají, aby "zastavilo veškerý výzkum velryb, který vede k jejich zabíjení."

"Takzvaný vědecký lov velryb, který každoročně provádějí Japonci, je jen skrytá forma komerčního lovu. Maso z takto ulovených velryb se na japonském trhu loni prodalo za více než 50 milionů dolarů," říká Marek Tomin, odborník na ochranu oceánů a poradce Greenpeace. "Japonská flotila navíc velryby loví ve vodách Chráněné oblasti pro velryby, která byla schválena Mezinárodní velrybářskou komisí již v roce 1994. Japonsko tak svévolně ignoruje rozhodnutí organizace, jíž je samo členem," dodává Tomin.

Česká republika na loňském zasedání Mezinárodní velrybářské komise (IWC) v jihokorejském Ulsanu podpořila rezoluci žádající Japonsko, aby vědecký program lovu velryb ve vodách Antarktidy zrušilo či ho přepracovalo na program, který by používal nenásilné metody výzkumu. Přestože IWC tuto rezoluci schválila, Japonsko ji odmítá respektovat. Vědecký výbor IWC přitom již řadu let upozorňuje na to, že poznatky získané porcováním velryb nejsou z vědeckého hlediska potřebné a že existuje mnoho nenásilných metod výzkumu velryb.

Greenpeace přitom upozorňuje, že Japonsko loni zdvojnásobilo počet plejtváků malých, které hodlá pro "vědecké" účely ulovit ve vodách kolem Antarktidy, na 935 kusů. K tomu přidalo 10 ohrožených plejtváků myšok. V příštích dvou letech dokonce míní lovit i zpívající velryby keporkaky. Japonsko v posledních patnácti letech ulovilo ve jménu vědy více než pět tisíc velryb.

Boj Greenpeace za velryby se s odplutím obou lodí v současné době přesouvá z bouřlivých vod Jižního oceánu do prostředí mezinárodního obchodu. Greenpeace žádá lidi na celém světě, aby z pozice drobných spotřebitelů vytvořili tlak na obchodní společnosti s vazbou na japonskou firmu Kyodo Senpaku, která vlastní a provozuje japonskou velrybářskou flotilu.

Letošní expedice Greenpeace na ochranu velryb je součástí dosud největšího a nejambicióznějšího projektu této organizace na ochranu oceánů. Loď Esperanza v příštích dvanácti měsících obepluje celý svět, přičemž bude informovat o nejrůznějších hrozbách, kterým dnes musí čelit oceánský ekosystém. Aktivisté na lodích se ale setkávají i se značnými potížemi. Chování japonské velrybářské flotily vůči aktivistům Greenpeace v antarktických vodách v posledních týdnech vyvolalo kritické ohlasy na celém světě – osmého ledna dokonce zpracovatelská loď Nisshin Maru narazila do lodi Greenpeace Arctic Sunrise a ohrozila tak životy její posádky.

Česká pobočka Greenpeace se připojila k internetové akci žádající evropskou pobočku japonské společnost Nissui, aby využila svého vlivu a pomohla zastavit lov velryb. Nissui Europe je dceřiná společnost firmy Nippon Suisan Ltd. (Nissui), která je druhou největší japonskou firmou na světě obchodující s mořskými produkty a vlastní zhruba třetinu společnosti Kyodo Senpaku. Může tedy mít rozhodující vliv na budoucnost japonského lovu velryb. "Lidé v České republice, daleko od vod bouřlivého oceánu, mohou mít značný vliv na budoucnost velrybářství a sehrát významnou úlohu v boji za jeho zastavení," dodává Marek Tomin.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz