Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zítra začíná Jeden svět v Brně, v Praze je možné navštívit mnoho doprovodných akcí

11. 4. 2003 - PRAHA [Econnect]

Třetí den festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět měl včera na programu mimo jiné panelovou diskusi věnovanou kvalitě médiích, jejich vlivu na veřejné mínění a moci ovlivňovat konkrétní politická rozhodnutí. Diskusi předcházel belgický snímek Občan Krone (2002), jež se zabýval fenoménem v Rakousku nejčtenějšího deníku Kronen Zeitung.

Kronen Zeitung má v osmimilionovém Rakousku 3 miliony čtenářů a v přepočtu na obyvatele je nejčtenějším listem na světě. Nejde však o běžný bulvární deník - ambice a postavení Kronenu jsou mnohem vyšší – výjimkou nejsou vysokoškolsky vzdělaní lidé a rakouští politici musí pozorně sledovat, jaké komentáře Kronen tiskne. Dokument přesvědčivým způsobem odhaluje, jak noviny šikovně nabízejí směs populárních článků o pejscích, kočičkách a sportovních událostech s rubrikami zpravodajství věnovaných xenofobní a nacionalistické propagandě. Šéfrefaktor dbající na co nejtěsnější kontakt deníku se čtenáři – noviny nabízejí telefonické a korespondenční poradenství týkající se nejen péče o domácí mazlíčky, ale pomáhají i ve sporech s úřady - ve svých komentářích propaguje antiimigrační nálady a vládu pevné ruky. Na otázku, v jakém vztahu je Kronen a nejvyšší patra rakouské politiky, šéfredaktor Hans Dichand dpovídá – tlumočíme názory většiny rakouské společnosti, politikům nastavujeme zrcadlo a držíme se v předsálí mocných. Následují záběry z pravidelných setkání šéfredaktora a rakouským prezidentem u čaje a bábovky a společné výlety ministrů a redaktora Kronen do hor ukazují, jak takové "předsálí" vypadá.

Kde leží hranice mezi žurnalistikou a politikou?

To byla jedna z ústředních otázek panelové diskuse, jež následovala po projekci filmu Občan Krone. Má společnost média kontrolovat? A pokud ano, jakým způsobem? O těchto a dalších otázkách měli diskutovat novináři Jefim Fištejn (mj. bývalý šéfredaktor Lidových novin), Petr Holub (bývalý šéfredaktor Respektu) a Petr Štěpánek (bývalý místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání). Je škoda, že debatující, s výjimkou Petra Holuba, si otázek moderátorů (Petra Dudka a Ondřeje Štindla) i diváků příliš nevšímali a mluvili si o "tom svém" – P. Štěpánek tedy opět hájil chování TV Nova a J. Fištejn se nechal strhnout k debatě o kvalitě výběru účastníků debaty.

Zítra začíná Jeden svět v Brně

Brno je vedle Prahy jediné město, kde se festival Jeden svět pořádá od prvního ročníku. Na jeho organizaci se tradičně podílí široké spektrum nevládních organizací, především NESEHNUTÍ, Amnesty International a Gender centrum FSS MU. Filmy je možné vidět až do příštího čtvrtka v kinech Fléda a v Kino ARt. Stejně jako v Praze, připravili organizátoři širokou nabídku doprovodných programů – koncertů, výstav a diskusí - věnovaných postavení Romů, uprchlíků a žen ve společnosti.

Během festivalu bude na Flédě a v kině Art probíhat sbírka hraček, knih a časopisů pro uprchlický tábor v Zastávce u Brna. Je možné přinést hračky pro malé i větší děti, výtvarné potřeby – pastelky, barvy, křídy, bloky na kreslení, plastelínu a podobně, dále knihy a časopisy pro malé i velké – zvlášť v ruštině nebo v angličtině.

V Muzeu romské kultury, Café 99, ve vstupní hale Moravské zemské knihovny, Café Steiner a ve Flédě můžete navštívit výstavu PANČVAR - Romové pohledem fotografů PĚTKRÁT v Brně (Jan Strouhal, Mária Kracíková, Yvese Leresche, Jan Simon, Václav Ryčl, Piotr Etymon). V pondělí 14.4. se na fakultě sociálních studií MU uskuteční panelová diskuse studentů a pedagogů kateder filmové vědy z ČR a SR Ženy v kinematografii. Tentýž sen je možné přijít do Kina Art na besedu s Petrou Procházkovou a Janou Hradilovou z občanského sdružení BERKAT. Na závěr proběhne autogramiáda nové knihy Petry Procházkové Hliníková královna . Kino Art. Ve středa 16. 4. bude Petr Pavlík z FF UK přednášet o zobrazování mužů a žena v médiích.
Kompletní program filmů i doprovodných akcí v Brně najdete zde.


Výběr z doprovodných akcí v Praze

Debaty o hlavnich tématech letošního ročníku

Cesty migrantů

Každodenní cyklus komponovaných tematických večerů v NOD, věnujících se problematice migrace. Kromě dokumentů a debat s odborníky a s hosty, se nabízí i ochutnávka tradičních jídel, a koncerty. Program všech večerů v prostoru NoD.


Petra Kolínská

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Petra Kolínská

šéfredaktorka zpravodajství ECN

Zprávy z Infoservisu společnosti Člověk v tísni

Infoservis

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz